Prim Gün Sayısı Fazla Olursa Emekli Maaşını Etkiler mi?

Emekli olmak için gereken şartlar arasında ilk olarak emeklilik yaşını doldurmuş olmak yer almaktadır. Ancak daha önemli olanı ise, prim gün sayısının doldurulmuş olmasıdır. Bu iki şartı yerine getirmiş olan kişiler emekli olabilir ve bu sayede ekonomik açıdan düzenli bir gelire sahip olabilirler. Çoğu kişi prim gün sayısının ne kadar olması gerektiğini ve bu sayı çok olursa emekli maaşının etkilenip etkilenmeyeceğini merak ediyor. Yazımızda bu konular hakkında detayları bulabilirsiniz.

Prim Gün Sayısı Nedir?

Prim gün sayısı bağlı olduğunuz sigorta koluna göre aylık olarak yapılan sigorta ödemelerinin sayısı anlamına gelmektedir. Buna göre 1 ay sigortalı olarak çalışan bir kişinin prim sayısı 30 olacaktır. Prim gün sayısı kişinin emekli olmasının şartlarından olduğu için sigortalı olarak çalışma süresi oldukça önemlidir. Diğer yandan prim gün sayısı kişinin sigorta girişinin ne zaman olduğu ile doğru orantılıdır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Prim Gün Sayısı Nasıl Öğrenilir?

Prim gün sayısını öğrenmek için bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik kurumuna giderek başvuru yapabilirsiniz. Ancak günümüzde e-Devlet sistemi üzerinden birçok işlemi yapabilme avantajı prim gün sayısı öğrenmek için de geçerlidir. Sisteme giriş yaparak kolaylıkla prim gün sayısı sorgulaması gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için dilerseniz ana sayfada yer alan “Çalışma Hayatım” kısmına tıklayabilir, isterseniz bağlı bulunduğunuz sigorta koluna göre arama yapabilirsiniz. SGK’lı iseniz, 4A sigorta koluna bağlısınız demektir, e-devlet sistemi üzerinde arama kısmına 4A hizmet dökümü yazması yeterlidir. Sonrasında karşınıza gelen ekranda toplam prim gün sayısını görebilirsiniz. BAĞKUR’lu yani yeni adıyla 4B sigorta sistemi çalışanları da, prim gün sayısını e-devlet üzerinden sorgulayabilir.

Prim Gün Sayısı Emekli Maaşını Etkiler mi?

Prim sayısının fazla olması emekli maaşı üzerinde tek başına bir etkiye sahip değildir. Çalışanların sigortaya ödenen brüt maaşının da bunda etkisi vardır. Prim sayısı çok yüksek olan, ancak sigorta ödemeleri her zaman asgariden yatan bir vatandaşın emekli aylığının çok fazla yükselmesi beklenemez. Ancak prim sayısının fazla olmasına ek olarak kişinin sigortaya yatırılan brüt maaşı, yani prime esas kazancı da yüksekse, sonrasında bağlanacak emekli maaşının yüksek olması beklenebilir. Diğer yandan emekli aylığının tutarının sadece bu iki faktöre bakılarak belirlenmediğini de belirtmekte fayda görüyoruz. Emekli maaşının belirlenmesinde 2000 yılı öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere üç farklı tarih var. Enflasyon oranı, büyüme oranı, aylık bağlama oranı gibi diğer değişkenler de emekli maaşının tutarını etkiler. SGK’dan emekli olmak, Bağ-Kur’dan emekli olmaktan daha avantajlıdır. 

Bunları da beğenebilirsin