Ön Ödemeli Kart Nedir?

Ödeme alışkanlıklarımız gün geçtikçe değişirken, ödeme araçları da bu değişime ayak uydurarak birçok kolaylık sunuyor. Önceleri alışverişler sadece nakit para ile yapılırken, artık kredi kartı kullanımı toplumun geniş bir kesimi tarafından kullanılıyor. Aynı zamanda cebinizde para taşımadan ve borçlanmadan da, banka kartları ile ödeme yapmak mümkün hale geldi. Hal böyle olunca bankalar birçok farklı ödeme yöntemi sunarak müşterilerinin hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor.

Yazımızda bu ödeme yöntemlerinden biri olan ve henüz herkes tarafından bilinmeyen ön ödemeli kart hakkında birçok detay yer alıyor.

Ön Ödemeli Kart Ne Demektir?

Banka kartı ya da kredi kartı gibi işlem yapmaya olanak tanıyan ön ödemeli kart, içerisine dilediğiniz kadar nakit yükleyerek sonrasında harcama yapmanızı sağlamaktadır. En güncel ödeme yöntemlerinden biri olan ön ödemeli kartlar, daha çok nakit para ile işlem yapmak isteyen ve kredi kartı ya da banka kartı kullanmak istemeyen kişilere hitap ediyor.

Özellikle internetten harcama yaparken diğer ödeme yöntemlerine sahip olmayan kişiler için avantaj sunan ön ödemeli kart, herhangi bir banka hesabına ihtiyaç duyulmasını da engelliyor. Kişilerin bu kart türünü kullanmak için banka hesabı olmasına gerek kalmadığından, bu uygulama birçok farklı avantaj da sunuyor.

Ön Ödemeli Kart Ne İşe Yarar?

Ön ödemeli kart temelde kredi kartı ve banka kartları ile aynı görsele sahiptir. Yani kartın üzerinde kart numarası ile beraber güvenlik kodu da bulunmaktadır. Bu özellik, ön ödemeli kartınızı kullanarak internetten alışveriş yapmanıza da olanak tanır. Ayrıca sadece kartınıza yüklediğiniz nakit miktarı kadar harcama yapabildiğiniz için, güvenli bir ödeme yöntemi olarak tercih edilmektedir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Ön ödemeli kart sizin tarafınızdan belirlenen bir şifreye sahip olduğundan POS cihazı üzerinden yapılan harcamalarda da kolaylık sunmaktadır. Bu kart öncelikle bankaya borçlanmak istemediğiniz durumlarda çok işinize yarayacaktır. Çünkü sadece yüklediğiniz kadar para harcayabilirsiniz.

Diğer yandan çocuklarına kredi kartı ya da banka kartı bilgilerini vermek istemeyen ebeveynler için de iyi bir seçenektir. Böylelikle kartınıza belirlediğiniz tutarı yatırarak, çocuklarınızın fazla harcama yapmasının önüne geçebilirsiniz.

Ön Ödemeli Kart Nerede Kullanılır?

Ön ödemeli kart sahibi olan bir kişi, bu ödeme yöntemini kredi kartı ya da banka kartının geçerli olduğu tüm iş yerlerinde kullanma imkanına sahiptir. Aynı zamanda bazı bankalar ön ödemeli kartların yurt dışında kullanımına da izin vermektedir. Farklı bankalar ya da finansal kuruluşlar tarafından sunulan kartlar mevcut olduğundan, başvuru yapmadan önce detayları hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz.

Ön Ödemeli Kart Türleri Nelerdir?

Ön ödemeli kart söz konusu olduğunda, 2 farklı kullanım imkanı sunulmaktadır. Tek kullanımlık olan kartlar, sadece 1 defaya mahsus kullanılabilir. Kart içine bakiye yükledikten ve bu miktarı harcadıktan sonra, yeniden yükleme yapamazsınız.

Diğer tipteki ön ödemeli kartlar ise belirlenen son kullanım tarihine kadar içine tekrar tekrar bakiye yüklemesi yapmanıza olanak tanır. Böylelikle kullanmak istediğinizde karta para yükleyebilir ve defalarca kullanabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin