Park Halindeki Araca Çarptım Ne Yapmalıyım?
Trafiğe çıkarken her zaman çok dikkatli olmak gerekmektedir. Özellikle ilk kez araba kullanan sürücüler için, bu duruma alışmak çok daha zor olabilir. Trafikte her an her şey olabileceği gibi, her zaman suçlu karşı taraf olmayabilir. Trafik kazaları sadece küçük hasarlarla atlatılabildiği gibi, ölümle de sonuçlanabilir. Özellikle büyük şehirlerde yoğun olan trafik kaza yapma riskini de artırmaktadır. Diğer yandan çoğu araç sürücüsü trafik kazası yapmaktan kaçınmak için her türlü önlemi alsa da bazı konular hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir. Sürücülerin sıklıkla merak ettiği konulardan biri de park halindeki araca çarpınca ne yapılması gerektiğidir. Yazımızda park halindeki araca çarptıktan sonra ne yapmanız gerektiğine ve diğer detaylara dair bilgi vereceğiz.
Park Halindeki Araca Çarptım Ne Yapmalıyım?
Kazalar sadece trafiğin yoğun olduğu anlarda meydana gelmez. Hiçbir aracın hareket halinde olmadığı sokaklarda da kaza yapılabilir. Park halindeki bir araca çarpmak da bunlardan biridir. Park halinde olan bir araca çarptığınız zaman ilk yapmanız gereken şey, araç sahibine ulaşmaktır. Araç sahibi olay yerine gelene kadar, aracın hareket ettirilmemesi gerekmektedir. Sonrasında ise çarptığınız aracın sahibi ile tutanak tutmalı ve olay yerinin fotoğraflarını çekmelisiniz. Araç sahibiyle anlaşmanız durumunda trafik polisi çağırmadan kaza tespit tutanağı tutabilirsiniz. Çektiğin fotoğrafların ise net olması ve mutlaka her iki aracın plakalarının da görünür olması gerekmektedir.
Park halindeki araca çarptıktan sonra aracın sahibine ulaşamadığınız durumlarda panik yapmamanız ve olay yerinden uzaklaşmamanız önemlidir. Bu gibi bir durumda yine kaza yerinin fotoğraflarını çekmeli ve araç sahibine telefonunuz ile beraber plakanızı da yazdığınız bir not bırakmalısınız.
Park Halindeki Araca Çarpmayı Trafik Sigortası Karşılar mı?
Park halindeki bir araca çarpma durumunda hasarın nasıl karşılanacağı merak edilmektedir. Her kaza durumunda olduğu gibi park halindeki araca çarpma söz konusu olduğunda da, mutlaka sigortaya şirketine bilgi verilmelidir. Bu tip bir durumda hasar trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır. Trafik sigortasının yapılması zorunlu olduğu için, aracı hasar alan kişinin endişelenmesine gerek yoktur. Kazanın gerçekleşmesinin ardından hasarın karşılanabilmesi için 5 iş günü içinde hatalı tarafın sigorta şirketine hasar ihbarı yapılması gereklidir.
Kazada Kusurlu Olsak Bile Kasko Hasarı Karşılar mı?
Park halindeki araca çarpma sonrasında kusurlu tarafsanız, aracınızda oluşan hasar kasko tarafından karşılanacaktır. Ancak hasarın karşılanması tamamen sigorta şirketine ve poliçede belirtilen şartlara bağlıdır. Bazı sigorta şirketleri kusurlu bulunmanız durumunda zararı karşılamayabilir. Ancak park halindeki olan araç sizinse ve aracınıza çarpılmışsa, hasar kaskonuz tarafından sorunsuz şekilde karşılanacaktır. Diğer yandan bazı sürücüler, aracın yanlış park edilmesinin karşı tarafı kusurlu göstereceğini düşünebilir. Ancak kişi aracını yanlış park etmiş olsa bile, araca çarpan kişi olduğunuz için yine sorumluluk sizde olacaktır. Bu durum sadece şehirlerarası ya da otobanda zorunlu durumlar haricinde yapılan park sonucu oluşabilecek kazalarda değişmektedir. Bu gibi bir durumda kusurlu taraf aracını park eden sürücü olacaktır.
Kaskonun oluşan hasarı karşılaması sonrasında hasar kaydı yapılacağı için, aracı satacağınız zaman bu konuda karşı tarafa bilgi vermeniz önemlidir. Aynı şekilde araç alacak olan kişiler de mutlaka aracı satın almadan önce hasar kaydına bakmalıdır.