Tapu Harcı Neye Göre Hesaplanır?

Konut, arsa ya da iş yeri satışı gibi taşınmazların el değiştirme işlemi sırasında bazı masraf ödemeleri talep edilmektedir. Bunlardan biri de tapu harcı bedeli olarak dikkat çeker ve çoğu kişi bu bedelin neye göre hesaplandığını merak eder. Herhangi bir taşınmazın alım satımı sırasında ödenmesi şart olan tapu harcı hesaplamasına dair tüm detaylar yazımızda.

Tapu Harcı Nedir?

Tapu harcı genellikle halk arasında tapu masrafı olarak da bilinmekle beraber, beyan edilen satış bedeli üzerinden belirli bir yüzde ile alınan ödemedir. Tapu müdürlüklerine yapılan bu ödeme gayrimenkulün alım satımı esnasında bir kereye mahsus olarak talep edilmektedir. Tapu harcı ödemesi yapılırken buna ek olarak döner sermaye ve hizmet bedeli de alınmaktadır. Bu bedel her sene değiştiğinden alım satımın yapıldığı tarihteki güncel tutar talep edilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Tapu Harcı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Tapu harcı ödemesi taraflar arasında başka bir anlaşma yapılmamışsa hem alıcı hem de satıcıdan tahsil edilir. Tapu harcı hesaplaması ise söz konusu taşınmaz için beyan edilen satış bedelinin %4’ü kadardır. Bu bedel alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödenir. Yani alıcı da satıcı da beyan edilen satış bedeli üzerinden %2 oranında belirlenen tutarı öder. Bu hesaplama satışı yapılan gayrimenkulün değerine göre değişeceğinden ödenecek miktar da değişir. Hızlı bir şekilde tapu harcı hesaplaması yapmak için https://olayinkolayi.com/hesaplama-araclari/tapu-harci-hesaplama linkinde yer alan hesaplama aracından faydalanabilirsiniz.Örneğin alacağınız evin satış bedeli 500.000 TL ise %4’ü 20.000 TL olacaktır. Bu durumda hem alıcı hem de satıcı 10’ar bin TL tapu harcı ödemelidir.

Tapu Harcı Nereye Ödenir?

Tapu harcı ödemesi hem online hem de bankalar aracılığı ile yapılabilir. Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından size SMS olarak gönderilen anlaşmalı bankalardan birine giderek ödemenizi kolayca yapabilirsiniz. Online ödeme yapmak için ise yine SMS olarak iletilen seri numarasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu seri numarasını girerek Gelir İdaresi Başkanlığı veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitelerinden ödemenizi yapabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin