Teknik Faiz Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Sigorta terimleri söz konusu olduğunda bilinmesi gereken birçok terim mevcuttur. Teknik faiz de bu terimlerden bir tanesidir ve finansal riskleri değerlendirerek çözümler öneren aktüerler için oldukça önemlidir. Diğer yandan bazı sigorta poliçelerinde teknik faiz terimi ile karşılaşmanız da mümkündür. Peki teknik faiz nedir ve nasıl hesaplanır?

Teknik Faiz Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sigortacılık sektöründe herhangi bir poliçe düzenlemesi yapıldığında sigorta şirketlerinin taahhüt edebileceği alt sınır faiz oranları mevcuttur. Bu türdeki faiz oranları ise uygulanan kar payının yanı sıra para birimine ya da yatırım getirilerine göre değişmektedir. Hayat sigortalarında ise dikkat edilmesi gereken 2 temel faktörden biri ölüm varsayımı iken diğeri de kullanılacak teknik faiz oranı olarak öne çıkar. Bu noktada ise teknik faizin ne olduğunu kısaca açıklamak gerekirse; teknik faiz oranı sigorta birikimleri, teknik karşılıklar, risk primi ya da garanti edilen faiz getirisini hesaplamak amacıyla kullanılan bir faiz türüdür.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Teknik faiz sigortacılık yapan uzman kişilerin ya da aktüerlerin bireylerin sigorta işlemini yaparken belli bir nakit akışı sağlamasına yardımcı olur. Böylelikle nakit akışı hesaplamasında para belirli bir zaman diliminde değer kaybetmemiş olur.

Teknik Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Hayat sigortalarında teknik faiz hesaplaması kullanılırken, aynı zamanda faiz çeşitlerinden olan nominal faiz ve reel faiz de kullanılmaktadır. Finans kurumları tarafından açıklanan faiz oranı nominal faiz olarak bilinirken, reel faiz ise güncel enflasyon oranından nominal faiz oranı çıkarıldığında elde edilir.

Teknik faiz hesaplaması söz konusu olduğunda hayat sigortası risk primi hesaplamasında ileride ödenecek olan tazminatların güncel değerleri hesaplanır ve bunun için de teknik faiz oranından faydalanılır. Sigorta şirketleri teknik faiz oranı hesaplamasını sabit bir oran üzerinden yapabilir.

Bunları da beğenebilirsin