Uçuşlarda Overbooking Nedir? 

Uçakla seyahat etmek, zaman zaman stresli bir aktivite olabilir. Türbülans, bagaj sınırlamaları, havaalanı güvenliğinin izinsiz girişleri ve uçak kazası korkusu olası olumsuz durumlardan bazılarıdır. Bu rahatsızlıkların yanı sıra, uçuşlarda overbooking olasılığı da mevcuttur. Çifte rezervasyon anlamında gelen overbooking, uçağa binmenizin reddedilmesine neden olabilir. Bu durumla alakalı çoğu kişi bilgi sahibi değildir ve böyle bir durumda ne yapacaklarını şaşırabilirler. Yazımızda uçuşlarda overbooking ile alakalı tüm detayları paylaşacağız. 

Uçuşlarda Overbooking Ne Demektir? 

Havayolları, karlarını en üst düzeye çıkarmak için her uçuşun mümkün olduğunca dolu olduğundan emin olmak ister. Havayollarının rutin olarak uçaktaki koltuk sayısından fazla bilet satmasının nedeni, koltuk iptalleri ve uçağa gelmeyen yolcular için zarar edilen maliyeti geri almaktır. Boş koltuklar karlı değildir. Bu nedenle overbooking, havayolunun uçaktaki her koltuktan para kazanmasını sağlar. 

Overbooking ayrıca aşırı satış olarak da adlandırılabilir. Havayolları, uçakların tam kapasitede olmasını ve karı maksimize edebilmelerini sağlamak için bu uygulamayı kullanır. Kaç koltuğun fazla satılacağını belirlemek için, bir dizi faktöre dayalı olarak kaç kişinin uçuşu kaçırabileceğini tahmin etmeye çalışan algoritmalar kullanırlar. Aynı koltuğun birden fazla kişi için ayrılması sonucunda, yolcunun uçağa alınmaması söz konusu olmaktadır. 

Uçuşlarda Overbooking Nasıl Anlaşılır?

Uçuşlarda overbooking olup olmadığını öğrenmenin sabit bir yolu yoktur. Overbooking genellikle yoğun sezonda gerçekleştiğinden, yolcular ilgili havayollarının müşteri hizmetleri temsilcileriyle iletişime geçebilir ve konu hakkında bilgi alabilir. İnsanların bir uçuşta overbooking olup olmadığını tahmin etmelerinin bir başka yolu da, uçağın koltuk haritasına bakmaktır. Ancak yine de bunu anlamanın net bir yolu olmadığını bilmek önemlidir. 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Overbooking Durumunda Yolcu Hakları Nelerdir? 

28131 Resmi Gazete sayılı Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik düzenlemesine göre çifte rezervasyon durumunda yolcu uçağa alınmamışsa, birçok hakka sahip olmaktadır. Overbooking meydana gelirse ve havalimanında beklemek zorunda kalırsanız, havayolunun yolculara yardım etmesi zorunludur. İptalin nedeni ne olursa olsun, havaalanında temel yardım alma hakkınız vardır. Yolcular yiyecek ve içecek sağlanmasının yanı sıra, alternatif uçuş seçeneği sunulması hakkına da sahiptir. Aynı zamanda bilet ücreti iadesi de yararlanabileceğiniz bir başka haktır. 

Uçağa binişinizin reddedildiğini ve ertesi gün kalkan bir uçuş için yeniden rezervasyon yaptırıldığını öğrendiğinizde eğer zaten havaalanındaysanız, havayolu şirketi size otel konaklaması sağlamalı ve havaalanı ile otele gidiş-dönüş transferlerinizi ödemek zorundadır. Bunu her zaman havayolundan yazılı olarak teyit ettirmeye çalışmalısınız. 

Overbooking Tazminatı Nedir?

Overbooking tazminatı, zamanında check-in yapan, seyahat belgeleri eksiksiz olan, uçuş veya diğer yolcular için güvenlik veya sağlık riski bulunmadığı halde kendi isteği dışında uçağa binmesi reddedilen yolcular için sunulan temel bir haktır. Havayolu çifte rezervasyon yaptıysa ve isteğiniz dışında uçağa alınmadıysanız, 100 € ila 600 € arasında tazminat alma hakkınız mevcuttur. Diğer yandan kişinin uçağa alınmaması nedeniyle ciddi bir zarara uğraması sonucunda, overbooking tazminatı davası açabilir. Bu davalarda alınabilecek tazminat tutarları ise kişiye ve duruma göre değişecektir. Mahkeme dava sonucunda hem maddi, hem de manevi tazminat ödenmesi gerektiğine karar verebilir.

Yolcu Overbooking Durumundan Korunmak için Neler Yapabilir?

Overbooking durumundan korunmak için en iyi strateji, uçuşunuz için mümkün olan en kısa sürede online check-in yapmak ve havaalanına erken varmaktır. Havayolu, rezervasyon sırasında koltuğunuzu seçmenize izin veriyorsa, bunu yapmanız da iyi bir seçenektir. Dolu, aşırı satılan bir uçuşta check-in sırasında boş koltuk bulunmayabilir ve koltuk tahsisi olmayan yolcuların overbooking durumuna yakalanması daha yüksek olabilir.

Bunları da beğenebilirsin