Vize Nedir, Nasıl Alınır ve Başvuru Ücreti Ne Kadardır?
Seyahat etmeyi seven kişiler, farklı kültürleri keşfetmek ve yeni yerler görmek için yurt dışına çıkmayı tercih etmektedir. Ülkemiz vatandaşlarının kimlikle ya da vizesiz olarak seyahat edebilecekleri birçok ülke olsa da, vize isteyen ülkeler de mevcuttur. Bu ülkelere giriş için vize zorunlu olduğundan tüm işlemler öncesinde vize başvurusu yapılmalıdır. Çoğu kişi “Vize nedir ve nasıl alınır?”sorusunun yanıtını merak etmektedir. Konuyla ilgili tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Vize Nedir? Ne İşe Yarar?
Vize, bir yabancının o ülkeye seyahat etmesine izin veren bir belgeyi ifade eder. Vize, tek girişli veya çok girişli olarak verilebilir. Hükümetler çeşitli amaçlar için vize verir ve farklı vize türleri vardır. Örneğin turizm, iş, istihdam, ikamet ve eğitim gibi vize türleri vardır. Farklı ülkelerde vize almanın farklı yolları vardır. Genel olarak, vize bir elçilik veya konsolosluk tarafından seyahate çıkmadan önce verilir.
Yabancıların o ülkeye girmek veya o ülkede kalmak için vize almalarını gerektirmeyen bazı ülkeler de vardır. Bazı ülkelerde vize başvurusunun ülkeye girilmeden önce yapılması ve vizenin alınmış olması gerekmektedir. Ancak bazı ülkelerde, başvuru sahibi ülkeye girdikten sonra da vize alabilir.
Vize Nasıl Alınır?
Vize almak için öncelikle seyahat etmek istediğiniz ülkenin büyükelçiliklerine ya da konsolosluklarına başvurmanız gerekmektedir. Aynı zamanda bazı ülkeler internet üzerinden de başvuru almaktadır. Diğer yandan, ülke sınırlarına giriş esnasında vize veren birçok farklı ülke de bulunmaktadır. Vize almak için öncelikle hangi ülkeye gideceğinizi belirlemeli ve ardından o ülkenin vize alma koşullarını araştırmalısınız.
Vize Başvuru Ücreti Ne Kadardır?
Vize başvurusu esnasında, seyahat planı yapanların söz konusu ülke için belirlenmiş olan vize başvuru ücretini de ödemesi gerekmektedir. Vize başvuru ücreti için tüm ülkeler için geçerli net bir rakam vermek mümkün değildir. Diğer yandan genellikle 80 Euro ile 250 Euro arasında bir ücret ödemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda başvuru yapılan şehir de, bazen vize ücretini belirleyen unsurlar arasında yer almaktadır. Diğer yandan alınacak vize türü de, önemli faktörlerden biridir. Örneğin genellikle eğitim vizesi için daha uygun başvuru ücreti ödenirken, iş veya turistik vizede tutar biraz daha yüksek olabilmektedir.
Vize Nasıl Uzatılır?
Yurt dışına çıkarken alınan vize süresi her ülke için farklıdır. Mesela bazı ülkeler söz konusu vize ile 15 gün ülkede kalınmasına izin verirken, bazı ülkeler için bu süre 90 güne kadar uzayabilmektedir. Çoğu kişi vize süresini uzatma konusunda net bilgiye sahip olmak istemektedir. Vize başvurusu esnasında, ülkeye hangi amaçla gitmek istediğinize dair detaylı bilgi vermeniz gerekmektedir. Bu bilgiler ışığında vize geçerlilik süresi belirlenir ve bu süre sonrasında ülkeden çıkmanız gerekmektedir. Vize uzatma işleminin yapılması mümkün olsa da, ülkede kalmak için geçerli ve güçlü bir sebep sunulması istenmektedir. Bunun haricinde keyfi olarak vize süresinin uzatılması çoğunlukla mümkün değildir.
Vize ve Pasaport Arasındaki Fark nedir?
Yurt dışına ilk defa seyahat edecek olanlar, vize ve pasaportu birbirine karıştırabiliyor. Ancak her iki belge de tamamen farklı işlevlere sahiptir. Pasaport ve vize arasındaki farkı şu şekilde anlatmak mümkündür:
- Vize, seyahat edilmek istenen ülkenin hükümeti tarafından yabancıların seyahat etmesine ve kalmasına izin veren bir belge iken; pasaport, bir ülke tarafından sahibinin kimliğini kanıtlamak için verilen bir seyahat belgesidir.
- Pasaport, sahibinin uyruğu ve fotoğrafını içermesine rağmen; vize bu detayları içermez.
- Pasaport, sayfaları olan küçük bir kitapçık gibi görünürken; vize bir çıktı kağıdı olarak görünür.
- Vize birisinin bir ülkeye girmesine ve kalmasına izin vermesine rağmen; pasaport, sahibinin kimliğini ve uyruğunu gösteren bir belgedir.