Ahşap Boyama Nasıl Yapılır ve Malzemeleri Nelerdir?

Ahşap boyama, insanlar için hem bir meslek, hem de meditasyon ve hobi gibi bir aktivite olarak kabul edilen kökleri uzun yıllara dayanan bir zanaat ve sanat etkinliğidir. Ahşap boyama, geleneksel bir zanaat olup, farklı teknikler ve malzemeler kullanarak çeşitli sonuçlar elde etmek mümkündür. Bu yazımızda, ahşap boyama teknikleri ve malzemeleri hakkında detaylardan bahsedeceğiz.

Ahşap Boyama Nedir?

Ahşap eşyalar ve mobilyalar üzerinde boya, cila, vernikleme gibi farklı tekniklerin kullanıldığı işlemlerin bütününe “ahşap boyama” denir. Bu çalışmalar, oldukça eski tarihlerden beri yapılmaktadır ve günümüzde hem zanaat amacıyla hem de sanat amacıyla gerçekleştirilmektedir.

Ahşap Boyama Nasıl Yapılır?

Ahşap boyama işlemi, sadece boyamadan ibaret değildir; aynı zamanda ahşabın hazırlanması, boyanması ve cilalanması gibi işlemleri içerir. Bu işlemleri sırasıyla şu şekilde yapılır:

Ahşabı Hazır Hale Getirme: Ahşap boyama işlemine başlamadan önce ahşabı hazır hale getirme aşaması oldukça önemlidir. Elinizdeki ahşabın mevcut durumuna göre farklı işlemler gerekebilir. Eğer elinizde ahşap boyama için hazırlanmış yeni bir ahşap varsa, hazırlık aşamalarını atlayabilirsiniz. Ancak, daha önce kullanılmış bir ahşapla boyama yapacaksınız üzerindeki eski cilayı ve pürüzleri gidermek için zımparalama yapmanız gerecektir. Geniş yüzeyler için sünger zımpara, ulaşılması zor bölgeler için ise kağıt zımpara tercih etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca, ahşapta haşerat belirirse, ilaçlama yaparak bir gün sonra boyama işlemine geçebilirsiniz. Zımparalama işleminden sonra ahşabı iyice süpürmek faydalı olacaktır. Bu sayede, boyama esnasında pürüz ve kir oluşması engellenebilir.

Boyama: Akrilik boyalarınızla birlikte ahşap boyamaya başlayabilirsiniz. Yapacağınız çalışmaya göre farklı fırçalar da kullanılabilir. Geleneksel motif ve desenlerin yanı sıra kendi yaratıcılığınızı da kullanabilirsiniz. Eğer ne yapacağınıza dair bir fikriniz yoksa, internet üzerinden daha önce yapılmış çalışmalara göz atmanız faydalı olacaktır. 

Vernik: Ahşabı daha canlı görünüme kavuşturmak ve ömrünü uzatmak için vernikleme işlemi yapmanız önemlidir. Boya işlemini tamamladıktan ve kurumaya bıraktıktan sonra vernikleme işlemi yapmanızı tavsiye ederiz. 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Ahşap Boyama için Gerekli Malzemeleri Nelerdir?

Ahşap boyama için gerekli malzemeler şunlardır:

  • Kağıt zımpara 
  • Sünger zımpara
  • Su bazlı akrilik boya
  • Kalın fırça
  • İnce fırça
  • Rulo fırça
  • Macun
  • Vernik
  • Gazete ve muşamba (boyanın başka alanlara bulaşmaması için)

Ahşap Boyama Teknikleri Nelerdir?

Ahşap boyamada isteğinize ya da hayalinize en yakın çalışmayı yapmak için farklı teknikleri kullanabilirsiniz. En yaygın kullanılan ahşap boyama teknikleri şunlardır:

  • Transfer Dekopaj Tekniği: İlk kat boya uygulandıktan sonra desen ve dekupaj kağıtları kullanılarak kağıtlar yüzeye aktarılır. Bu transfer tekniğinde hazır bir desen boyanın üstüne yerleştirilerek desen ahşap üstüne aktarılır. Transfer için kullanılan kağıtlardaki desenleri uygulamadan sonra ahşabın üzerinde görürsünüz. Dekopaj tekniğinde özel dekopaj tutkalı kullanılarak desen ahşap üstüne yapıştırılır. 
  • Stencil Tekniği: En sık tercih edilen tekniklerden biridir. Çünkü hazır şablonlar sayesinde kolay ve hatasız işlem yapılabilmektedir. 
  • Çatlatma Tekniği: Bu teknik daha çok eskitme amaçlı kullanılır. Tekniğin amacı boyama üzerinde farklı desenler yaratarak yeni bir form oluşturmaktır. Çatlatma tekniği kendi içinde farklı alt teknikleri içerebilir
  • Eskitme Tekniği: Bu teknik de yaygın kullanılan bir tekniktir. Ahşabın vintage estetikteki yeri ve eskitme görünümünün oldukça sevilmesi sebebiyle sık tercih edilir. Teknik uygulanırken öncelikle ilk kat düz boya atılır daha sonra fırçalarla ve farklı boyalarla eskitilmiş bir görünüm yaratılır. 
  • Pasta Rölyef Tekniği: Bu teknikte yüzeydeki boyalar kabartılır ve üç boyutlu görünüm kazandırılır. 
  • One Stroke Tekniği: Tek bir fırça darbesi içeren oldukça zor bir tekniktir. Fırça ahşaba değdirildikten sonra bir daha kaldırılmaz ve desen tek seferde çizilir. Bu işlemin ne kadar süreceği ise desene göre değişir. 
  • Doku Tekniği: Sünger, naylon, kumaş, fırça gibi kolay bulunan malzemelerle boya müdahale edilir ve ahşap üzerinde doku kazanılır. 

Ahşap Boyama Setinde Hangi Ürünler Bulunur?

Ahşap boyama setinde bulunan temel malzemeler; zımpara, boya, fırça ve verniktir. Set içinde genellikle en yaygın kullanılan fırçalar bulunur. Fakat bazı setlerde ihtiyaca bağlı olarak ek malzemeler de yer alabilir. 

Bunları da beğenebilirsin