Asgari Ücretli Bir Çalışan Ne Kadar Konut Kredisi Çekebilir?

2019 yılı itibariyle asgari ücret 2.020 TL olarak belirlenmiş ve asgari ücretle çalışan kişiler ne kadar kredi çekebileceklerini merak etmeye başlamıştır. Nakit ihtiyacı olan çalışanlar, ev sahibi olmak için konut kredisinden yararlanabilmektedir. Ancak kredi miktarı bankadan bankaya ve çalışanın kredi notuna göre değişmektedir.

10 yıla kadar vadeyle çekilebilen konut kredisinde bankalar kimi zaman asgari ücretle çalışan kişilerin başvurularını reddedebilir. Bunun nedeni kredi notunuzun veya kredi sicilinizin düşük olması olabilir.

Kredi notu hesaplanırken kişilerin kredi, kredi kartı ya da kredili mevduat hesabına yaptıkları borç ödemeleri baz alınmaktadır. Eğer kişi borçlarını düzenli ödememişse veya banka tarafından daha önce haciz yoluna gidilmişse hem kredi notu düşük olacak hem de sicili bankaların kredi vermesi için yeteri kadar iyi olmayacaktır.

Kredi notunuzun düşük olduğunu biliyorsanız, düşük kredi notu olan kişilerin nasıl kredi çekeceğini bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Asgari Ücret ve Kredi Notu

Eğer kredi notunuz riskli grupta yer alıyorsa asgari ücretli bir çalışan olsanız da konut kredisi alamayabilirsiniz. Son 5 yıl içinde kredi çekmemiş ya da kredi kartı kullanmamış kişiler de konut kredisi almak istediğinde bankalardan ret cevabı alabilir.

Banka konut kredisi gibi yüksek meblağlara sahip kredilerde kişinin ödeme alışkanlıklarını kontrol etmektedir. Bu durumda konut kredisi çekmek için kredi notunuzun yüksek olması önemlidir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

Asgari ücretle çalışan kişiler konut kredisi almak istediğinde maaşlarının %70’ine kadar taksit ödemesi yapabilmektedir. Verilecek kredi miktarı ve vade hesabı da bu şekilde yapılmaktadır.

Eğer ilk defa kredi çekecekseniz uzun vadelerde kredi almanız banka tarafından daha iyi olacaktır. Buna göre 2.020 TL asgari ücret alan bir çalışan konut kredisi için aylık en fazla 1.414 TL taksit ödemesi yapabilmektedir.

Bankadan bankaya değişen faiz oranları ve kredi vadesi değişiklik gösterdiğinden toplam kredi miktarını hesaplamak mümkün değildir.

Diğer yandan her ne kadar asgari ücretin %70’i kadar taksit ödemesi yapılabilse de kalan miktarla bir ay boyunca geçinmek mümkün olmayabilir. Bu nedenle bankalar çok daha düşük taksit ödemelerini tercih etmektedir. Çoğu banka Asgari ücretin yarısı kadar taksit ödemesi hesaplamaktadır. Bu da 1.010 TL aylık ödeme anlamına gelmektedir.

Eğer eşiniz de asgari ücretle çalışıyorsa ve tek gelir kaynağı siz değilseniz 100.000 TL’ye kadar konut kredisi çekmeniz mümkün olabilir. Diğer yandan tek başınıza 60.000 TL’ye kadar kredi çekebilirsiniz.

Ancak bu rakamlar bankadan bankaya göre değişiklik gösterebilir. Daha yüksek miktarlarda kredi çekmek istiyorsanız banka sizden kefil veya ek teminat göstermenizi isteyebilir.

Konut kredisi ile nasıl ev alabileceğinizi anlattığımız yazımız da size kredi çekme sürecindeki işleyiş hakkında daha fazla bilgi verebilir.

Bunları da beğenebilirsin