Bütçenize Göre Ne Kadarlık Bir Ev Alabilirsiniz?

Her vatandaşın hayali olan ev sahibi olmak kimi zaman nakit destek olmadan gerçekleşmeyebilir. Bu gibi bir durumda ise elbette ilk akla gelen nakit ihtiyacını karşılamak için kredi çekmek oluyor. Çoğu vatandaşın tercih ettiği konut kredisi sayesinde aylık ödemelerle hayalinizdeki evin sahibi olabilirsiniz. Diğer yandan kredi çekmek isteyenler bütçesine bağlı olarak ne kadarlık bir ev alabileceğini de merak ediyor. Kredi çekerken önemli bir nokta olan gelir düzeyi, ne kadar kredi alabileceğiniz ile doğrudan alakalıdır. Bu nedenle konut kredisi başvurusu yapmadan önce gelirinize ve bütçenize göre ne kadarlık bir ev alabileceğinizi bilmeniz önemlidir.

Aylık Gelir Gider Durumunuz Nedir?

Konut kredisi almaya karar verdiyseniz öncelikle aylık gelir ve gider durumunuzu netleştirmeniz gereklidir. Bunu yaparken aylık zorunlu ödemeleri de hesaba katmalısınız. Buna göre 3.000 TL aylık geliriniz varsa ve bunun 1.500 TL’si aylık ödemelere gidiyorsa, kredi çektiğini zaman ödeme yapabileceğiniz miktarı 1.500 TL üzerinden hesaplamalısınız. Eğer konut kredisi almak için peşinatınız yoksa düşük maliyetli bir ev tercih etmeniz gerekir. Çünkü bankaların büyük çoğunluğu gelirin %50’sinden fazla olmayacak şekilde aylık ödeme planı oluşturur. Burada sizin elinize kalan tutar 1.500 TL olduğundan ancak bunun yarısını kredi için ayırabilirsiniz.

Konut kredisi alırken tek başına kendi geliriniz yeterli değilse banka başvurunuzu reddedebilir. Bunu önlemek için hane halkının gelirini de başvuru sırasında gösterebilirsiniz. Bu sayede daha yüksek miktarlarda aylık ödeme yapabilir ve kredi tutarını artırabilirsiniz. Aynı zamanda başka bir eviniz varsa ve kira alıyorsanız ek geliriniz var demektir. Bu gibi ek gelirleri de kredi çekmeden önce hesaplamaya dahil etmeniz önemlidir. Konu hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için bankayla iletişime geçmeniz daha doğru olacaktır.

Ne Kadar Kredi Ödeyebilirsiniz?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Konut kredisi almak istiyorsanız gelirinizi beyan etmeniz gereklidir. Bankalar aylık gelirinizin maksimum %50’si kadar aylık ödeme planı oluşturabilir. Bu durumda aylık geliriniz 4.000 TL ise maksimum 2.000 TL aylık ödeme yapabilirsiniz. Konut kredisinde maksimum vade 360 ay olduğuna göre, toplamda 720.000 TL kredi çekebilirsiniz. Diğer yandan başka bir kredi ödemeniz mevcutsa toplam kredi tutarı da buna bağlı olarak düşecektir. Aynı zamanda konut kredilerinde evin değerinin %80’i kadarını banka karşıladığından kadan tutarın peşinat olarak bulunması önemlidir.

Kredi Notunuz Önemli

Konut kredilerinde yüksek meblağlarda ödeme yapıldığından bankalar için kredi notunun yüksek olması ilk sıradadır. Bu nedenle daha önce çekmiş olduğunuz kredi borçlarını zamanında ödemeniz ya da kredi kartı borçlarını aksatmamış olmanız önemlidir. Aksi halde kredi notunuz düşecektir ve bu da bankada güven sorununa neden olduğundan geliriniz yüksek olsa bile daha düşük miktarda kredi almanıza neden olacaktır. Bu noktada eğer ev sahibi olmak istiyorsanız banka ödemelerinizi düzenli şekilde yapmanız önemlidir.

Ne Kadar Peşinat veya Birikiminiz Var?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi konut kredilerinde satın almayı düşündüğünüz evin toplam değeri kadar nakit desteği almanız mümkün değildir. Bankadan bankaya değişmekle beraber konut değerinin yaklaşık %70 ya da %80’lik bir kısmı kadar kredi çekebilirsiniz. Bu nedenle mutlaka bir peşinatınız ya da birikmiş paranızın olması gereklidir. Ev satın almak için bankaya başvurmadan önce gelir gider hesaplamalarınızı yaparak ne kadar kredi alabileceğinizi göz önünde bulundurmanız ve buna göre peşinat hazırlamanız gereklidir.

Bunları da beğenebilirsin