Eski Sigorta Kayıtları Nasıl Bulunur?
Çalışanların ücretsiz sağlık hizmeti ya da emeklilik gibi ayrıcalıklardan faydalanabilmesi için, SGK ya da BAĞKUR kollarından birine kayıtlı olmaları gerekmektedir. Günümüzde sigorta işlemleri de dahil olmak üzere birçok işlem online olarak gerçekleştirilse de, geçmiş yıllarda T.C. kimlik numarası olmadığı için, tüm işlemler sigorta sicil numarası ile gerçekleştirilmekteydi. Bu nedenle özellikle çalışma hayatına çok önce başlamış olan kişiler, eski sigorta kayıtlarına nereden ulaşabileceklerini merak etmektedir. Yazımızda eski sigorta kayıtları nasıl bulunur sorusuna yanıt vereceğiz.
Sigorta Geçmişine Nasıl Bakılır?
Çalışanlar SGK Tescil ve Hizmet dökümü ile güncel sigorta kayıtlarına kolaylıkla ulaşabilmektedir. Bu belge aynı zamanda sigortanın aktif ya da pasif olup olmadığını da göstermektedir. Sigorta geçmişine bakmak ve eski sigorta dökümlerine ulaşmak isteyen her T.C. vatandaşı, e-Devlet sistemi üzerinden detaylı bilgiye ulaşabilmektedir. E-Devlet sisteminde kişinin ilk işe giriş tarihine dahil olmak üzere tüm bilgileri yer almaktadır. 2009 yılı itibariyle dosyalanmış olan Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait tüm belgeler dijital ortama aktarıldığından, sigorta geçmişine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Sigorta geçmişine bakmak isteyenlerin öncelikle e-Devlet sistemine üye olmaları gerekmektedir. Üye olan ya da önceden üyeliği bulunanlar, arama kısmına “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü” yazarak sigorta geçmişine ulaşabilir. İlgili sayfada tüm sigorta kollarının bilgilerine ulaşmak mümkün olduğu gibi, SGK uzun vade hizmet dökümü ile tüm sigorta girişlerini tek sayfada görebilirsiniz.
Sigorta Dökümü Nasıl Çıkarılır?
Sigorta dökümünün resmi evrak olarak talep edildiği durumlarda ya da kişinin sigorta hizmet dökümünü saklamak istediği durumlarda, mutlaka çıktı alması gerekmektedir. Sigorta dökümünü çıkarmak isteyen kişiler, yukarıda bahsettiğimiz “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü” sayfasına geldikten sonra, sol üstte yer alan “Barkodlu Belge Oluştur” butonuna basıldığında detaylı sigorta dökümüne ilişkin belge hazırlanacak ve daha sonra rahat bir şekilde sorgulanabilmesi için sayfalara barkod eklenecektir.
Belge oluşturulduktan sonra sigorta dökümünü çıkarmak için sağ üstte yer alan “dosya indir” seçeneğine tıklamanız yeterlidir. Böylelikle sigorta dökümünü dijital olarak kaydedebilir ve isterseniz sonrasında çıktı alabilirsiniz. SGK hizmet dökümünde yer alan bilgilerin hangileri olduğunu merak edenler için bu belgede yer alan bilgilerden bazıları şu şekildedir:
- Sigortalı kişinin çalıştığı toplam gün sayısı
- Prim ödemelerinin yapıldığı tarihler
- Hangi aylarda sigorta ödemesinin yapıldığı bilgisi
- Çalışılan şirketin detaylı bilgileri
- Çalışanın meslek kodu
- İşe giriş ve çıkış tarihleri
- Sicil numarası
- Sigorta statüsü
İlk Sigorta Numaramı Nasıl Bulabilirim?
İlk işe giriş tarihi 20 yıldan eski olan kişiler, mevcut zamanda tüm sigorta işlemlerini sicil numarası ile gerçekleştirmekteydi. Sonrasında tüm belgelerin dijital ortama aktarılmasıyla beraber, çoğu vatandaş ilk sigorta numarasını nasıl bulabileceğini merak etmeye başladı. Neyse ki ilk sigorta numarasına ulaşmak isteyen kişiler, bu işlemi e-Devlet üzerinden kolayca gerçekleştirmektedir. Diğer yandan bilinmelidir ki, çalışanların ilk sigorta numarası çalışma hayatı boyunca aynı kalmaktadır. Bu numaraya ulaşmak için ise, e-Devlet arama kısmına “4A Tescil Bilgileri” yazılması yeterlidir. Karşınıza çıkan ekranda ad, soyad, cinsiyet, anne ve baba adı gibi kişisel bilgilerin yanı sıra, 4A sicil numarası da görünecektir. Aynı sayfa üzerinden ilk sigorta girişinizin yapıldığı tarihe bakabilir ve sicil no sütununda yazan numaraya ulaşabilirsiniz.