Hiç Çalışmayan Biri Emekli Olabilir mi?

Emeklilik herkesin kendini güvence altına almak istediği bir durumdur. Emekli olmak kişinin maddi olarak kendini daha rahat hissetmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda alışmış olduğu hayat statüsünün de kaybolmasını engeller. Emekli olmak sadece aylık maaş almak anlamına gelmez. Emekli olan kişiler sağlık hizmetlerinden de ücretsiz bir şekilde faydalanabilir. Bu anlamda birçok avantaj sunan emeklilik, çalışanların ilerleyen yaşlarında rahat edeceklerini bilmelerine de yardımcı olmaktadır. Ancak çoğu kişi SGK’lı ya da BAGKUR’lu olmadan da emekli olup olunamayacağını merak ediyor ve hiç çalışmayan birinin emekli olması konusunda birçok soru işareti bulunuyor. Yazımızda bu konuya dair tüm merak edilenleri yanıtlayacağız.

Hiç Çalışmayan Biri Nasıl Emekli Olur?

Emekli olmak isteyen ancak çalışmayan kişiler konuyla alakalı birçok konuda bilgi sahibi olmak istemektedir. Çoğu kişi hiç çalışmayan birinin emekli olup olamayacağını merak etmektedir. Aslında herhangi bir kişi hayatında hiç çalışmamış olsa ya da daha önce çalışmış ancak uzun süredir çalışmıyor olsa da emekli olma hakkına sahiptir. Ancak hiç çalışmayan birinin emekli olabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Çalışmayan vatandaşların isteğe bağlı sigorta primi ödemesi sonucunda yaş ve prim şartlarını karşıladıktan sonra emekli olmaları mümkündür. 

Çalışmayan birinin emekli olabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olması, malullük ya da yaşlılık aylığı almıyor olması gerekmektedir. Bu şartları karşılayan vatandaşlar isteğe bağlı sigorta primi ödemesi ile emekli olma imkanına sahiptir. Aynı zamanda bir ay içinde 30 günden az çalışanlar da bu yöntemle emekli olabilir.

Sigorta Primi Olmayan Emekli Olabilir mi?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Emekli olmak için devlet tarafından kararlaştırılan bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar kişinin yaş kriterine uyması ve prim günlerini tamamlamış olmasıdır. Çalışanların sigorta primleri maaşları ile beraber işverenler tarafından yatırılmaktadır. Ancak hiç çalışmayan birinin sigorta primi olmadan emekli olması mümkün değildir. Daha önce sigorta priminiz olmayabilir. Ancak isteğe bağlı sigorta primi ödemesi ile kolaylıkla emekli olmak mümkündür. Primlerin düzenli olarak ödenmesi elbette bu noktada oldukça önemlidir. 

Çalışmayan Biri Nasıl Sigortalı Olur?

Çalışmayan birinin sigortalı olması için prim ödemelerini yapması gerekmektedir. Sigortalı olmak sadece emeklilik şartlarını karşılamak için değil, sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanmak için de önemlidir. Bu durumda 4A kapsamında yer alan isteğe bağlı sigorta ile prim ödemelerinizi yaparak tüm hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayan, yani part-time çalışan kişilerin de bu hizmetten faydalanması mümkündür. Bu sayede emeklilik için prim ödemesi yaparken sağlık hizmetlerini de kullanabilirsiniz.

Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur?

Çalışmayan birinin emekli olması kadar, ev hanımlarının nasıl emekli olabileceğine dair de birçok soru sorulmaktadır. Ev hanımlarının emekli olabilmesi için, bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Sigortalı olarak daha önce hiç çalışmamış ya da primleri eksik olan ev hanımlarının SGK ile bağlantısının olmaması, 50 yaşın üzerinde olması, ek bir gelire sahip olmaması ve Türkiye’de ikamet ediyor olması gerekmektedir. 

Ev hanımlarının emekli olabilmesi için gereken şartlar sağlanıyorsa isteğe bağlı sigorta ile prim ödemelerini yaparak emekli olunması mümkündür. Aynı zamanda ev hanımları doğum borçlanması ile de primlerini doldurabilir. Emeklilik için isteğe bağlı sigorta yaptıran ev hanımlarının sigortasından çocukları da faydalanabilir. Özellikle sağlık hizmetleri için bu durum oldukça faydalıdır.

Bunları da beğenebilirsin