Hormon Nedir ve Çeşitleri Nelerdir? Hormon Testi Sigorta Kapsamı
Hormonlar, belirli hücre ve organların aktivitesini kontrol etmek ve düzenlemek için özelleşmiş bezler tarafından sentezlenen ve üretilen kimyasallardır. Bu özelleşmiş bezler, endokrin bezleri olarak da bilinir. Endokrin bezleri vücutta çeşitli yerlere dağılmıştır. Bu haberciler, psikolojik sağlığın yanı sıra birçok fizyolojik işlevi de kontrol eder. Vücutta homeostazın korunmasında da oldukça önemlidirler. Yazımızda hormon çeşitleri ve detaylarının yanı sıra sağlık sigortası kapsamı hakkında da detaylı bilgi vereceğiz.
Hormon Nedir? Ne İşe Yarar?
Hormon, vücudun çeşitli bölgelerine mesajlar gönderen, endokrin sistem tarafından üretilen moleküllerdir. Açlık, kan basıncı ve cinsel istek gibi vücudunuzun süreçlerini düzenlemeye yardımcı olurlar. Hormonlar vücudunuzun ahengi için önemli bir işleve sahiptir ve endokrin sisteminizdeki bezlerden salınır. Vücudunuzun nasıl nefes alacağını ve nasıl enerji harcayacağını belirlerler.
Hormon Çeşitleri Nelerdir?
Vücuttaki her hormon üreten bez, belirli amaçlara hizmet eder. Çeşitli işlevleri düzenlemek için vücutta farklı hormon türleri üretilir ve bunlar peptit hormonları ile steroid hormonları olarak sınıflandırılır:
Peptit Hormonları: Peptit hormonları amino asitlerden oluşur ve suda çözünür. Peptit hormonları, yağda çözünmeyen moleküllerin hücre içine yayılmasını durduran bir fosfolipid çift tabakası içerdiğinden hücre zarından geçemezler. İnsülin, pankreas tarafından üretilen önemli bir peptit hormonudur.
Steroid hormonları: Peptid hormonlarından farklı olarak, steroid hormonları yağda çözünür ve bir hücre zarından geçebilirler. Testosteron, östrojen ve progesteron gibi hormonlar steroid hormonlarına örnektir.
Hormon çeşitleri söz konusu olduğunda dikkat çeken en önemli hormonları sizin için aşağıda sıraladık:
Kortizol: Vücudun strese yanıt vermesine yardımcı olduğu için “stres hormonu” olarak adlandırılmıştır.
Östrojen: Bu, kadınlarda bulunan rahmi ve vücudu hamilelik için hazırlayan, hatta adet döngüsünü düzenleyen ana hormondur. Menopoz sırasında östrojen seviyesi değişir, bu nedenle kadınlar birçok rahatsız edici semptom yaşarlar.
Melatonin: Öncelikle sirkadiyen ritmi veya uyku döngülerini kontrol eder.
Progesteron: Adet döngüsü, hamilelik ve embriyogenezden de sorumlu olan bir hormondur.
Testosteron: Bu, erkeklerde sentezlenen, ergenliğe, kas kütlesi büyümesine neden olan, kemikleri ve kasları güçlendiren, kemik yoğunluğunu artıran ve yüz kıllarının büyümesini kontrol eden en önemli hormondur.
Hormon Testleri Neden Yapılır?
Hormonlar, vücudunuzun farklı işlevlerini düzenlemek için ürettiğiniz kimyasal habercilerdir. Bazı hormonların çok fazla veya çok az olması (hormon dengesizliği) sağlığınızı etkileyebilir. Hormon seviyeleri siz yaşlandıkça değişmektedir. Sizi hasta ediyor olabilecek hormon dengesizliklerini tespit etmek ve değerlendirmek için hormon testi kullanılmaktadır. Genellikle kan örneği kullanarak hormon testi yapılsa da, bazı testler için idrar veya tükürük örnekleri gerekir. Hormon testleri herhangi bir hastalığı tespit etmek için önemlidir ve sıklıkla aşağıdaki hormon seviyeleri test edilir:
- Östrojen ve testosteron
- Kortizol gibi adrenal bez hormonları
- Büyüme hormonu, prolaktin ve diğer hipofiz bezi hormonları
- Tiroksin gibi tiroid hormonları
- Hormon testleri sigorta kapsamı
Tamamlayıcı sağlık sigortası ya da özel sağlık sigortası kapsamı söz konusu olduğunda, çoğu kişi hormon testlerinin bu kapsamda olup olmadığını merak etmektedir. Her iki sağlık sigortasında da ayakta tedavi teminatı kapsamında kan testleri yapılmaktadır. Hormon testleri de çoğu zaman kan alınarak yapıldığı için, sağlık sigortası kapsamında yer almaktadır. Ancak çoğu sigorta şirketi ayakta tedavi teminatında sunulan hizmetler için limit koymaktadır. Bu nedenle sigorta yaptırmadan önce kan testlerine dair herhangi bir limit varsa, sigortacınıza danışmanız önemlidir.