İş Yeri Sigortası Nedir ve Neleri Kapsar?
İş yerleri, her zaman istenmeyen kazalara karşı risk altında olan yerlerden biridir. İş yerlerinde doğal afetler başta olmak üzere, yangın, sel, elektronik cihazlar nedeniyle meydana gelen patlamalar ve sektör kazaları gibi birçok durum ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda mala ve cana gelen zararların tek seferde karşılanması ise çok güç olacaktır. Ancak iş yeri sigortası ile ortaya çıkan zararlar, sigorta kapsamında güvence altına alınabilir. Çoğu kişi tarafından merak edilen iş yeri sigortası ve kapsamına dair tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.
İş Yeri Sigortası Nedir?
İş yeri sigortası sadece iş yerini değil, aynı zamanda iş yerindeki malları da güvence altına alan bir sigorta ürünüdür. İş yeri sigortası sayesinde demirbaş eşyalar, makine ve tesisatlar da dahil olmak üzere camlar da her türlü kazaya karşı korunmaktadır. Diğer yandan iş yeri sigortası söz konusu olduğunda, ana teminatlar hemen her sigorta şirketinde aynı olsa da, sunulan ek teminatlar değişkenlik gösterebilmektedir.
İş Yeri Sigortası Ne İşe Yar?
İş Yeri Sigortası Neleri Kapsar?
İş yeri sigortası yaptırmak isteyen herkesin, sigorta kapsamı hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Buna göre iş yeri sigortası ana teminatları şu şekildedir:
- Hırsızlık ve kasa muhteviyatı
- Su baskını
- Deprem, yangın ve yıldırım nedeniyle oluşan hasarlar
- Sel ve su olayları
- Cam kırılmaları
- Taşıt çarpması sonucu oluşan hasar
- Elektronik cihaz nedeniyle ortaya çıkan kazalar
- Heyelan ve toprak çökmesi
- Ferdi kaza
- Fırtına nedeniyle oluşan hasarlar
- Terör, lokavt ve grev gibi kötü niyetli hareketler
Aynı zamanda iş yeri sigortası ana teminatlarına ek olarak, poliçeye dahil edilebilecek teminatlar da bulunmaktadır. Bu ek teminatların poliçeye dahil edilmesi, iş yeri sahibinin insiyatifindedir. İş yeri sigortasına eklenebilecek ek teminatlarla deprem, hava ve kara araçları nedeniyle oluşan hasar, hukuksal koruma, iş durması ve kira kaybı gibi durumlar da güvence altına alınmaktadır. İş yerinin faaliyetine ve ortaya çıkabilecek kazaların risk oranına göre, poliçeye iş yeri sigortası ek teminatlarından dilediğinizi dahil ettirebilirsiniz.
İş Yeri Sigortası için İstenen Belgeler Nelerdir?
İş yeri sigortası yaptırmak isteyen kişilerin, poliçe için gerekli olan bazı belgeleri sigorta şirketine teslim etmesi gerekmektedir. İş yeri sigortası için istenen belgeler ise şu şekildedir:
- İş yeri faaliyet alanı
- Şirket vergi numarası
- İşletmenin ticari unvanını gösteren belge
- Bina değeri
- Demirbaş ve makine değerleri
- İşletmenin dekorasyon değeri
Yukarıda yer alan belgeleri sigorta şirketine teslim ettiğinizde, iş yeri sigortası poliçesi düzenlenecek ve sigorta başlamış olacaktır.
İş yeri sigortasının olmaması hem iş yerleri hem de çalışanlar için ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu sigorta olmadan, iş yerlerinde meydana gelen kazalar veya meslek hastalıkları sonucunda işçilere tazminat ödenmez ve haklarını aramakta zorlanabilirler. Sigorta, işçilerin haklarını ve güvencelerini koruduğu için yokluğunda çalışanlar iş kazaları veya sağlık sorunları karşısında büyük risklerle karşı karşıya kalır. Ayrıca, iş güvencesi sağlayan bu sigorta olmadan, olumsuz koşullar nedeniyle iş değiştirmek zorunda kalan işçiler işsizlik riskiyle baş başa kalabilirler. İş yeri sigortasının bulunmaması, işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini ihmal etmelerine yol açabilir ve bunun yanı sıra, işçiler sağlık hizmetlerine veya hastalık izinlerine erişimde de kısıtlamalar yaşayabilirler.
İş Yeri Sigortası Yaptırmak Zorunlu mu?
5584 sayılı Sigortacılık Kanununa göre, iş yeri sigortasını yaptırmak zorunlu değildir. Bu nedenle iş yeri sahipleri bu sigortayı yaptırmadığında, herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmaz. Ancak iş yeri sigortası yaptırılmadığı zaman meydana gelen kazalarda oluşan zarar, tamamen iş yeri sahibi tarafından karşılanmalıdır. Sigortası olan iş yerlerinde meydana gelen kazalar sonucunda oluşan zararlar, sigorta şirketi tarafından karşılanmakta ve bu durumda iş yeri sahibinin üzerinden büyük bir yük kalkmaktadır. Özellikle kaza sonrasında iş yerinin kullanılamayacak hale gelmesi, maddi anlamda büyük sıkıntıların ortaya çıkmasına da neden olabilir. Bu nedenle iş yeri sigortasının zorunlu olmamasına rağmen yaptırılması önerilmektedir.
İş yeri sigortası yaptırmadan önce, sunulan teminatlar da dahil olmak üzere detaylı bilgi almak için sigorta şirketleri üzerinden araştırma yapmanız daha doğru olacaktır.