Kadınların Düzenli Yaptırması Gereken Tahliller ve Testler

Düzenli olarak egzersiz yapıyorsunuz, doğru beslenmeye çalışıyorsunuz ve her gün kendinize dinlenmek için zaman ayırıyorsunuz. Bunların hepsi sağlıklı alışkanlıklar olsa da, sağlığınızla ilgili detaylı bilgi sahibi olmak için her kadının yaptırması gereken tahlil ve testleri yaptırmalısınız. Sağlık taramaları, hastalığı tedavi edilebilir bir aşamada olduğunda tespit edebilir ve çoğu durumda gelişebilecek ciddi sağlık sorunlarını çok daha önce önleyebilir. Yazımızda kadınların düzenli olarak yaptırması gereken testleri ve tahlilleri açıklayacağız.

Kadınlar için Rutin Sağlık Kontrolleri Nelerdir?

Kadınların rutin olarak yaptırması gereken sağlık kontrollerinin başında, jinekolojik muayene gelmektedir. Rahim ağzı kanseri gibi hastalıkların önceden tespiti için pap smear ve HPV taramaları yapılmaktadır. Aynı zamanda düzenli kan tahlilleri ile kandaki eksikliklerin neler olduğu görülebilir. Meme kanseri taraması, kolestrol ve tansiyon kontrolleri de rutin sağlık taramaları arasında yer almaktadır. Ancak her kadının genel sağlık durumuna göre bu kontroller değişebileceğinden, doktorunuzdan bilgi almanız önemlidir. 

Kadınlar Genel Kontrol için Hangi Tahlil ve Testleri Yaptırmalı?

Kadınların genel kontrol için yaptırması gereken tahlil ve testler şu şekildedir:

  • Tam kan sayımı: Anemi, enfeksiyon, demir eksikliği, kanama bozuklukları
  • Kapsamlı Metabolik Panel (CMP): Karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, elektrolit ve asit/baz dengesi
  • Diyabet testi
  • Kolesterol kan testi 
  • Tansiyon ölçümü
  • Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ölçümü (obezite için)
  • HIV testi
  • Mamogram
  • HPV ve Pap smear testi
  • Gaitada gizli kan testi 

Kadınlar Hangi Yaşta Hangi Testleri ve Tahlilleri Yaptırmalı?

Yaşınıza bağlı olarak bazı sağlık taramalarının zamanında yaptırılması önerilir. Aşağıda, kadınların hangi yaşta hangi test ve tahlilleri yaptırması gerektiğini görebilirsiniz. Ancak unutulmamalıdır ki; doktorunuz sağlık durumunuza, aile geçmişinize ve önceden var olan tıbbi durumunuza bağlı olarak tahlil ya da testler için farklı önerilerde bulunabilir.

18-29 Yaş Arası Kadınlar İçin Önerilen Tıbbi Testler: Kilo ve boy ölçümü (VKİ), tansiyon, kolesterol, cilt taraması, Pap smear, HPV, meme muayenesi ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tespiti için testler.

Bu yazı ilginizi çekebilir

30-39 Yaş Arası Kadınlar İçin Önerilen Tıbbi Testler: VKİ ölçümü, tansiyon, kolesterol, cilt taraması, diyabet taraması, depresyon muayenesi, TSH testi, Pap smear, HPV ve meme muayenesi.

40-64 Yaş Arası Kadınlar İçin Önerilen Tıbbi Testler: Kolonoskopi, osteoporoz taraması, akciğer kanseri taraması, mamogram ve pelvik muayene.

65 Yaş Üstü Kadınlar İçin Önerilen Tıbbi Testler: Kolorektal kanser taraması, VKİ ölçümü, depresyon muayenesi, ve rahim ağzı kanseri taraması.

Diyabet taraması bilinen risk faktörleri varsa; yılda bir veya VKİ 25’ten yüksekse iki yılda bir yapılır. 

Osteoporoz taraması, 50 yaş üzeri risk faktörlerine sahip bireylere yapılır. 

Akciğer kanseri taraması, sigara içenlere ve 55 yaş üstü bireyler için yıllık olarak yapılır.

Tahliller ve Testler Özel Sağlık Sigortası Karşılar mı?

Özel sağlık sigortası, SGK gerekmeksizin her vatandaşın yaptırabildiği bir sigorta türüdür. Bu sağlık sigortasının ana teminatları, ayakta ve yatarak tedavi teminatlarıdır. Kadınlar için gerekli olan çoğu tahlil ve testler de, özel sağlık sigortası ayakta tedavi teminatı kapsamındadır. Bu nedenle, özel sağlık sigortası yaptırılacak testleri karşılamakta ve sigortalı kişi ek bir ücret ödememektedir. Ancak poliçe detaylarının incelenmesi bu noktada önemlidir. Çünkü bazı sigorta şirketleri, kanser taramalarını poliçe kapsamına dahil etmemektedir.

Tahliller ve Testler Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Karşılar mı?

Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK’lı olan kişilerin yaptırabilecek sağlık sigortasıdır. Sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu özel hastanelerde, sadece katkı payı ödemesi yaparak muayene olmak mümkündür. Özel sağlık sigortasında olduğu gibi ayakta ve yatarak tedavi teminatları sunan tamamlayıcı sağlık sigortası ile ek ücret ödemeden birçok test ve tahlili yaptırmak mümkündür.

Bunları da beğenebilirsin