Sigorta Poliçeleri Ba/Bs’de Beyan Edilir mi?

İşletmelerin vergi için beyanda bulunmasının ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Yapacağımız alım ve satış işlemleri için beyanda bulunurken nelere dikkat edilmeli, hangi formatlar ve formlar kullanılmalı çok iyi öğrenmeli ki sonrada karışıklıklara yol açmayalım. Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin kullanması için iki temel form var; Ba formu ve Bs formu. Peki bu formlar hangi durumlarda kullanılıyor biliyor musunuz? Tüm cevaplar yazımızın devamında.

Ba/Bs Bildirim Formları Nelerdir? Nasıl Düzenlenir?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Vergi dairelerine yaptığımız beyanlarda kullanılan bu formlar bilanço esasına dayanarak defter tutan kişi ya da kurumların faturaları için kullanılır. Bu formların kullanılabilmesi için temel kurallardan biri formu yerine dolduracağımız faturanın 5 bin TL veya üzerinde bir değere sahip olması gerektiğidir. Hizmet alımı durumunda kullanacağınız form Ba, yani Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu, hizmet satışı durumunda kullanılan form ise Bs, yani Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu’dur. Yalnız şunu da akıldan çıkarmamak gerekir, bunlar direkt olarak vergi beyannamesi sınıfına girmiyorlar, bu yüzden bu formların ardından bir ödeme yapılmayacaktır. Hangi durumlarda bu formları kullanacağınız ise çok basit, işletmeniz bir ay içerisinde KDV hariç 5 bin TL değerinde alım ya da satış faturası kesiyorsa uygun formu kullanmanız gerekir. Bu formları doldurmak için özel bir program da var; Beyanname Düzenleme Programı. Bunu Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-Beyanname sisteminden edinebilirsiniz. Unutmayın Ba/Bs formlarının beyan edilmesi için belirlenmiş süreyi aşanlara para cezası var..

Sigorta Poliçelerinin Ba/Bs’de Beyanı

Ba ve Bs formlarının neden ve nasıl doldurulacağını öğrendik. Peki şimdi akılda kalan tek bir soru kaldı; Sigorta poliçeleri için yaptığımız ödemeleri de bu formlarda beyan etmeli miyiz? Bu sorunun cevabı sigorta hizmeti alanlar için kısaca evet olabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı açıklamada şöyle diyor; bildirim mecburiyeti olan mükelleflerin belirlenen sınırlar dahilinde yaptıkları her türlü mal veya hizmet alış ve satışında bunlara ilişkin belgeyi türüne bakılmaksızın Ba/Bs formlarına dahil etmesi gerekir. burada yine tek kıstas toplam bedelin 5 bin TL’nin üzerinde olması ve unutmayın bu bedele KDV dahil değil..

Bunları da beğenebilirsin