Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) Nedir?

Bankacılık işlemlerinde ya da ticari iş süreçlerinde, gerçek/tüzel kişilerden alınan bazı kesintiler ortaya çıkmaktadır. Kişi ya da kurum fark etmeksizin bazı işlemlerde alınan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu da bu tür kesintiler arasında yer almaktadır. Çoğu kişi tarafından tam anlamı bilinmeyen KKDF ile alakalı tüm merak edilen soruların cevapları yazımızda sizi bekliyor.

Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Nedir?

Kullanılan krediler ve vadeli olarak yapılan ithalatlar üzerinden alınan, ihracat ile yatırımları teşviki için kurulan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu, ilk olarak 1988 yılında yürürlüğe konmuştur. Daha sonra kapsamı değiştirilen KKDF’nin ilk dönem uygulamalarında tüzel kişi statüsünde olan tüketiciler muaf tutulmuştur. Günümüzde ise bu şekilde bir istisna yapılmamakla beraber, hem bireysel tüketiciler hem de tüzel kişilerden kredi kullanımı sonrasında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu için tahsilat yapılır. Çoğu zaman KKDF kesintisi olarak bilinen bu ödemenin, söz konusu işlemler sonucunda yapılması zorunludur.

KKDF Nasıl Hesaplanır?

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisi, kullanılan kredi miktarı üzerinden değil, uygulanan faiz oranı üzerinden hesaplanmaktadır. Her kredi taksidi için, o ayki faiz tutarının %15’i kadar kesinti yapılarak ödeme alınmaktadır. KKDF aylık taksitler üzerinden hesaplandığı için, henüz ödeme zamanı gelmemiş olan taksitler için önceden ödeme alınmaz. Eğer kişinin kredi ödemelerinde ilk ay için belirlenen faiz tutarı 300 TL ise, KKDF kesintisi de 45 TL olarak belirlenecektir. 

KKDF Hangi Durumlarda Alınır?

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisi, sadece kredi kullanımında değil, başka işlemlerde de uygulanmaktadır. KKDF kesintisinin geçerli olduğu durumlar ise şu şekildedir:

Bu yazı ilginizi çekebilir
  • TL cinsinden olan kredilerde faiz üzerinden KKDF alınır.
  • Vadeli ithalat işlemlerinde toplam ithalat tutarı üzerinden KKDF alınır.
  • Döviz cinsinden olan kredilerde toplam tutar üzerinden KKDF alınır.
  • Altın kredilerinde toplam altın miktarı üzerinden KKDF alınır.
  • Endeksli kredilerde fark faizinin toplam tutarı, kur farkı, dönem faizinin cari kur TL karşılığı ile ya da endeks farkı üzerinden KKDF alınır.

KKDF Kime Ödenir?

KKDF ödemesi işlemlerin yapıldığı bankalar tarafından alınarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na aktarılmaktadır. Gerçek ya da tüzel kişiler, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu için herhangi bir yere giderek ödeme yapmaz. Alınan krediler üzerinden yapılan bu kesinti, banka tarafından hesaplanır, dolaylı olarak tahsil edilmek amacıyla taksit ödemelerinde tüketiciye yansıtılır.

KKDF Hangi Durumlarda Ödenmez?

KKDF mevzuatı kapsamında, belirli kredi türleri ya da finansal işlemlerde kesinti yapılmaz. Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisinin yapılmadığı işlemler ise şu şekildedir:

  • Gerçek kişiler tarafından kullanılan ve ticari amaçlı olmayan konut kredileri,
  • İhtisas kredileri (Halkbank ya da Ziraat Bankası’ndan alınan),
  • Yurt içinde faaliyet gösteren bankalar arasındaki krediler,
  • Finans kuruluşları tarafından bankalardan alınan krediler,
  • İhtisas kredileri (Kalkınma Bankası’ndan alınan),
  • Tarıma yönelik ihtiyaçlar nedeniyle çiftçiler tarafından alınan krediler,
  • Kitap ithalatı için alınan krediler.

KKDF Zorunlu mu?

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu ödemesinin yapılması zorunludur. Mevzuat kapsamında KKDF alınmayan işlemler haricinde gerçekleştirilen finansal işlemlerde, kesinti yapılmaktadır.

Bunları da beğenebilirsin