Araç Sigorta Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Araç sahiplerinin her yıl düzenli olarak yaptırması gereken sigorta türlerinden biri olan Zorunlu Trafik Sigortası çoğu kişi tarafından araç sigortası olarak da bilinmektedir. Aracı olanlar için her yıl yenilenmesi gereken bu sigorta, zorunlu olduğu için eğer yaptırılmazsa trafiğe çıkmanız mümkün olmaz. Yeni araç sahibi olan ya da araç almak isteyen vatandaşlar araç sigortasının fiyatını merak etmekte ve bu hesaplamanın nasıl yapıldığını öğrenmek istemektedir. Yazımızda araç sigortası fiyatlarının nasıl ve neye göre belirlendiğini aktaracağız.

Araç Sigortası Nedir? 

Zorunlu trafik sigortası olarak da bilinen araç sigortası bir tür sorumluluk sigortası olarak da görülebilir. Araç sigortası ile kişi herhangi bir kaza durumunda, zarar verdiği kişi ya da aracın hasarlarını güvence altına almaktadır. Kasko ile karıştırılan araç sigortası aslında araç sahibini değil, zarar verdiği kişi veya aracı korumaktadır. Böylelikle kaza durumunda oluşabilecek hasarlar da sigorta şirketi tarafından karşılanır ve sigortalı da kendini maddi olarak güvence altına almış olur. Diğer yandan araç sigortası yaptırmamış olan bir kişi trafiğe çıkarsa ve herhangi bir kontrol ya da kaza durumunda belirlenirse ağır cezai yaptırımlar ile başa çıkmak zorunda kalır. Bu nedenle araç sigortası ücreti ne olursa olsun mutlaka yaptırılmalıdır.

Araç Sigorta Fiyatları Neye Göre Belirlenir? 

Araç sahibi olanlar zorunlu trafik sigortası fiyatlarının ne kadar olduğunun yanı sıra bu fiyatların neye göre belirlendiğini de merak etmektedir. Her yıl Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen trafik sigortası ücretlerini etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır ve bunlar şu şekildedir;

Bu yazı ilginizi çekebilir

Aracın önceki yıllardaki hasarsızlık notu: Araç sahibi önceki yıllarda aracı ile herhangi bir kazaya karışmışsa ve hasar almışsa, hasarsızlık notu düşer ve prim ödemesi de yüksek çıkacaktır. Ancak araç sahibi olduğu yıllar boyunca herhangi bir kazaya karışmamış ya da aracı hiçbir şekilde hasar almamış kişilerin prim ödemeleri daha düşük olacaktır. 

Aracın marka ve model özellikleri: Aracın markası ve modeline göre araç sigortası ücretleri değişkenlik göstermektedir. Aracın boyutunun yanı sıra eski modeldeki araçların herhangi bir hasar durumunda daha fazla masraf çıkarması nedeniyle, sigorta primleri de yüksek olacaktır. Yeni model araçlarda ise, buna göre fiyatlar düşmektedir..

İldeki trafik yoğunluğu: İstanbul gibi metropol kentlerdeki trafik yoğunluğu diğer kentlere göre çok daha fazla olduğu için araçların kazaya karışma oranı da buna bağlı olarak artmaktadır. Bu nedenle ildeki trafik yoğunluğu araç sigortası ücretlerini olumlu ya da olumsuz etkileyebilir.

Araç Sigorta Fiyatları 2022

Zorunlu trafik sigortasında ücretler 7 basamaklı sisteme göre belirlenmektedir. Buna göre 2022 yılı için açıklanan fiyatlarda otomobillere uygulanan tavan ücreti 5.592 TL olurken taban ücret ise 1.103 TL’dir. Sigorta priminin belirlenmesinde rol oynayan 7 basamaklı sisteme göre ilk kez araç sahibi olarak trafik sigortası yaptıran kişilerin basamağı 4 olarak belirlenir ve bir yıl içinde araç sahibinin hasar durumu bu basamağın bir sonraki yıl yükselip düşmesine neden olabilir. Bu sisteme göre 7. basamağa yaklaşırken prim ücretleri azalırken, 1. basamağa yaklaşırken de prim ücretleri artmaktadır.

4. basamakta olan ve 5. basamağa çıkan bir sürücü bir sonraki sigorta priminde %15 indirime hak kazanırken, 6. basamaktaki sürücüler %30, 7. basamaktaki araç sahipleri ise %45 indirim avantajından faydalanabilir. Bu sistemdeki en önemli etken ise, aracın hasarsızlık durumu olduğu için; düşük prim ödemek isteyen sürücülerin, hasarsız bir yıl geçirebilmek için trafikte dikkatli olması ve kurallara uygun hareket etmesi son derece önemlidir.

Bunları da beğenebilirsin