KDV 2 Beyannamesi Nedir? Nasıl Hesaplanır ve Hazırlanır?
Ülkemizde farklı sektörler için farklı oranlarda uygulanan KDV (Katma Değer Vergisi) herkes tarafından bilinmektedir. Ancak KDV ödemesini yapamayacak durumda olan işletmeler için uygulanan KDV 2 beyannamesi konusunda çoğu kişi hala yeterli bilgiye sahip değil. 2 numaralı KDV olarak da bilinen KDV 2 beyannamesi konusunda tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.
KDV 2 Beyannamesi Nedir?
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürürlüğe alınmış olan KDV 2 esasen KDV tahsilatında zorluk yaşayan sektörler için uygulanmaya başlanan bir beyannamedir. Ülkemizde farklı sektörler için farklı KDV oranları uygulanır ve tüketim vergisi olan KDV bazı şirketler ya da tüzel kişilikler tarafından ödenemeyebilir. Bu hizmet ya da malı satan firmanın yurtdışı merkezli olması gibi bir durumda ortaya çıkabilecek durumlar arasındadır. Böyle bir seçenek yerel devletin KDV almasını zorlaştırdığından vergi ödemeleri açısından da risk meydana gelebilir. KDV 2 beyannamesi de bu durumda devreye girer ve ödenecek olan verdi satıcı ile alıcı arasında paylaştırılır. 2 numaralı KDV’nin 2 farklı türü vardır ve bunlar kısmi tevkifat ile tam tevkifat olarak adlandırılmaktadır. Buna göre kısmi tevkifat işleminde KDV oranı alıcı ve satıcı arasında paylaştırılırken, tam tevkifat işleminde KDV oranının tamamı satın alma işlemini yapan alıcı tarafından ödenir.
KDV 2 Beyannamesi Nasıl Hesaplanır?
KDV 2 beyannamesi hesaplamasının normal KDV hesaplaması ile aynı olan yönleri bulunmaktadır. Bu hesaplamadaki önemli nokta ise ödeme oranının alıcı ve satıcı arasında doğru şekilde paylaştırılmasıdır ki bu oranlar sektöre göre %10 ile %90 arasında değişiklik gösterebilir. Sürecin ilerleme şekli söz konusu olduğunda satıcı ya da alıcının yurt dışında bulunuyor olmasına göre değişkenlik gösterebilir. KDV 2 beyannamesinde tüm faktörler form aracılığı ile belirtilmektedir.
Hesaplama yapılırken izlenecek adımlar ise şu şekildedir;
- KDV’si alınacak tutar tespit edilir.
- %1, %8 ya da %18 yasal oranlardan biri seçilir.
- KDV’si alınacak olan tutar uygun KDV oranı ile çarpılır.
Yukarıdaki adımlara göre örneklendirmek gerekirse 300 TL’lik bir ürün %18’lik vergiye tabiyse sonuç 300x%18=54 olacaktır. Yani ürünün KDV dahil fiyatı 354 TL’dir ve KDV 2 hesaplaması yapmak için öncelikle 54 TL olan KDV tutarı için 1/10 oranında KDV içerek fatura kesilir. Bu durumda faturanın toplamı 300+5,4=305,4 TL olacaktır. Ancak aynı hesaplama 9/10 oranı ile alıcı için de yapılmalıdır. Bu faturalandırmada ise toplam 300+48,6=348,6 TL olarak belirlenir. Bu işlemlerin ardından ise sonucun KDV 2 beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.
KDV 2 Beyannamesi Nasıl Hazırlanır?
KDV 2 beyannamesini internet üzerinden ya da posta yolu ile hazırlamak mümkündür. KDV 2 beyannamesi formunda alıcı ve satıcıya dair gerekli bilgiler yer almalıdır. Aynı zamanda ilgili alanlara vergilendirme dönemleri, tarih ve adres bilgilerinin de hatasız şekilde girilmesi gerekmektedir. Formadaki tüm alanlar doldurulduktan sonra KDV 2 beyannamesi posta yoluyla, vergi dairesine elden ya da internet üzerinden teslim edilebilir.