Kiracılar Konut Sigortası Yaptırabilir mi?

Sigorta yaptırmak vatandaşların kendilerini ya da sahip oldukları eşyaları güvence altına almasının en etkili yollarından biridir. İster kendi evinizde oturun, isterseniz oturduğunuz evde kiracı olun; yaşam alanınızda kendinizi güvende hissetmeniz son derece önemlidir. Konut sigortası bu noktada ana ve ek teminatlarıyla her ihtiyacı karşılamaktadır. Peki kiracılar konut sigortası yaptırabilir mi? Yazımızda konut sigortasına dair tüm detayları paylaşacağız.

Konut Sigortası Nedir?

Konut sigortası kişinin yaşadığı evi birçok riske karşı korumasına yardımcı olan bir üründür. Sadece evi değil, içindeki eşyaları da güvenceye alan konut sigortası deprem ya da su baskını gibi doğal afetlerin yanı sıra, yangın ve hırsızlık gibi birçok risk konusunda da endişelenmenizi engellemektedir. İsteğe bağlı olarak yapılabilen konut sigortası, poliçede yer alan teminatlara bağlı olarak maddi ve manevi hasarlara karşı vatandaşları koruma altına aldığından oldukça faydalıdır. Ancak bilinmelidir ki, konut sigortası ana ve ek teminatları sigorta şirketine bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle konut sigortası yaptırmadan önce teminatların ne gibi durumları kapsadığı hakkında detaylı bilgi almak mantıklı olacaktır.

Konut Sigortası Yaptırmak Zorunlu mu?

Konut sigortası ve DASK çoğu kişi tarafından karıştırılmaktadır. Bu nedenle vatandaşlar konut sigortasının zorunlu olup olmadığını öğrenmek istemektedir. Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) her ev sahibi tarafından yaptırılması gereken zorunlu bir sigorta türüdür. Ancak konut sigortası isteğe bağlı yaptırılan bir sigorta ürünüdür. Evini birçok riske karşı korumak isteyenler konut sigortası yaptırarak tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir. Diğer yandan konut sigortası sayesinde, olası bir hasar durumunda birçok avantaj ortaya çıkmaktadır. 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kiracılar Konut Sigortası Yaptırabilir mi?

Konut sigortası söz konusu olduğunda, insanların aklına hemen ev sahibi olanların bu sigortayı yaptırması gerektiği gelmektedir. Ancak konut sigortası, kiracılar tarafından da yaptırılabilir. Konut sigortası yaptırmak için sadece ev sahibi olmak gerekmediği için yaşadıkları evi ve içinde bulunan eşyaları güvence altına almak isteyen kiracılar birçok avantajdan faydalanabilir. Kiracıların konut sigortası yaptırması durumunda faydalanabileceği avantajlar ise, şu şekildedir:

  • Yangın, sel ya da deprem gibi durumlar sonrasında eşyalarınızda oluşan hasar sigorta şirketi tarafından karşılanır.
  • Cam kırılması, tesisat ya da elektrik işleri gibi birçok hizmet konut sigortası ek teminatları dahilinde yer almaktadır.
  • Hırsızlık sonucunda evin içindeki eşyaların hasar görmesi durumunda, konut sigortası ek teminatlarından faydalanabilirsiniz.
  • Ev içinde bulunan değerli eşyaları konut sigortasına dahil ederek koruma altına almak mümkündür.
  • Evin içinde oluşan ve kaza sonucunda ortaya çıkan bedenen yaralanmalar, sigorta kapsamındadır. 
  • İhmalden kaynaklı olarak evde oluşabilecek zararlar söz konusu olduğunda, konut sigortası devreye girmektedir. 

Konut Sigortası İptal Edilebilir mi?

Konut sigortası isteğe bağlı olarak yapılan bir sigorta türüdür. Ancak kimi zaman bazı bankalar konut kredisi alan vatandaşlara sormadan haricen, konut sigortası yapabilmektedir. Çoğu zaman vatandaşlar bu durumu sonradan öğrenmekte ve sigortayı iptal etmek istemektedir. Böyle bir durumda vatandaşlar, Tüketici Hakem Heyetine dilekçe vererek poliçenin iptalini talep edebilir. Diğer yandan isteğe bağlı olarak yaptırılan konut sigortasını iptal etmek mümkündür. Ancak bazı sigorta şirketleri poliçe süresi dolana kadar, poliçeyi iptal etmek istemeyebilir. Bu gibi bir durumda poliçe süresi dolduktan sonra, sigortanın yenilenmesini istemediğinizi bildirebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin