Konut Tamamlama Sigortası ve Faydaları
Konut sahibi olmak isteyen ve birikimlerini bir ev sahibi olabilmek için harcayan vatandaşların en büyük korkusu ön ödemeli konutlarda sonradan mağduriyet yaşamak oluyor. Yapılacak konutların maketini görerek ev satın almayı düşünen kişiler mağdur olmamanın yollarını arıyor.
Binanın tamamlanmaması gibi bir durumda birikimlerini de harcamış olan vatandaşlar, belki de yıllarda bu konuyla uğraşıyor ve evlerini almaya çalışıyor. Ancak yasalar tarafından koruma altına alınan bu durum, konut tamamlama sigortası ile mağduriyetin önlenmesini sağlıyor. Konut tamamlama sigortasını ilk defa duyan vatandaşlar konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ve faydalarını da öğrenmek istiyor. Yazımızda konut tamamlama sigortasında sair tüm merak edilenleri bulabilirsiniz.
Konut Tamamlama Sigortası Nedir?
28 Kasım 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve 28 Mayıs 2014 yılında yürürlüğe giren 502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun sayesinde, konut sahibi olmak isteyenlerin mağduriyet yaşamasının önüne geçildi. Buna göre satıcıların konut sahibi olmak ya da devre mülk almak isteyen tüketicileri mağdur etmemek için konut tamamlama sigortasını yaptırması zorunludur. Bu sayede topraktan ya da maketten yapılan ön ödemeli satışların yanı sıra kentsel dönüşüm işlemlerinde de aranan bir teminat olan konut tamamlama sigortası, konut sahibi olmaya çalışan vatandaşları binanın yapılmaya başlanmaması veya yarım bırakılması gibi risklere karşı koruma altına alıyor.
Kefalet sigortası türlerinden biri olan konut tamamlama sigortası, zorunlu bir sigorta çeşididir ve zorunludur. Diğer yandan hem topraktan ya da maketten konut satışlarını, hem devre mülk satışlarını hem de kentsel dönüşüm nedeniyle yenilenecek binaları ilgilendirmektedir. Müteahhitler konut tamamlama sigortası yaptırmazsa bakanlık tarafından istenen diğer teminatları karşılamak zorundadır.
Konut tamamlama sigortasının yaptırılması halinde sigorta şirketi, satıcının iflas etmesi, vefatı ya da konutu teslim tarihini takip eden 12 ay içinde teslim etmemesi durumunda poliçe şartlarına göre teminat sağlamış olur. Söz konusu durumda konut tamamlama sigortası sadece tüketicileri değil, inşaat firmalarını da güvence altına almaktadır.
Konut Tamamlama Sigortası Avantajları
Konut tamamlama sigortasının sadece ev satın almak isteyen vatandaşlara değil, inşaat firmalarına da avantaj sağladığını bilmek gereklidir. Buna göre sigortanın inşaat firmalarına ya da müteahhitlere faydaları şu şekildedir;
Satıcılar yasal sorumlulukları olan bir teminata banka kredilerini tüketmeden ya da teminat mektubu almadan ulaşabiliyor.
İnşaat firmasının sigorta şirketi tarafından denetlenmesi sonucunda proje idari, teknik ve finansal olarak risk denetiminden geçiyor.
Konut tamamlama sigortasının ev sahibi olmak isteyen ya da binasının yenilenmesini talep eden kişilere sunduğu avantajlar şöyledir;
Tüketiciler ev satın almak için sundukları birikimleri sigorta şirketi aracılığı ile teminat altına alıyor.
Projeyi yapacak firmanın iflası ya da binanın tamamlanmaması gibi durumlarda sigorta devreye girerek binanın tamamlanmasını veya tüketicilerin birikimlerini geri almasını sağlıyor.Konut tamamlama sigortası sayesinde özellikle kentsel dönüşüm projelerinde, protokolde yer alan şartlara uyulmaması durumunda başka bir firma ile anlaşma yapılarak binanın tamamlanması garanti altına alınır. Bu durumda vatandaş hiçbir şekilde mağdur olmaz ve birikimlerinin karşılığını almış olur.
Kimler Yaptırabilir?
Konut tamamlama sigortası ön ödemeli konut satışı yapacak veya kentsel dönüşüm projesi başlatacak satıcılar tarafından yapılabilir. Bunun için sigorta şirketine başvuruda bulunmak yeterlidir. Ardından gerekli düzenlemeler yapılarak poliçe hazırlanır ve satıcının teminat talep etmesi durumunda, önceki projelere ait bilgiler ve mali durumunu gösteren belgeler istenerek uygun bulunması durumunda teminat sağlanır. Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar konut tamamlama sigortasını bireysel olarak yaptıramasa da, satıcıdan talep edebilir.