Kredi Faizlerindeki Düşüşün Yansımaları
İçinden çıkamadığınız, size karmaşık gelen tüm olayların bir kolayı olduğundan bahsetmiştik. Kredi faizlerinde meydana gelen düşüşle ilgili de birçok şey söylendi. Bu işler nasıl ilerliyor? Açıklamasını bir de bizden duyun istedik!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 21 Ekim 2021’de gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında, politika faizinin 200 baz puan düşürülerek yüzde 16’ya indirilmesine karar verildiğini açıklamıştı.
Bu kararın piyasalara ilk yansımaları nasıl oldu? 200 baz puanlık düşüş son kararımızı nasıl etkiliyor? Gelin birlikte inceleyelim!
Baz Puan Ne Demek?
TMCB’nin tanımıyla baz puan, faiz oranlarındaki değişimi ifade eden bir ölçüm birimidir. Virgülden sonraki dördüncü haneye karşılık gelir (0,0001).
Diğer bir deyişle 100 baz puanlık değişim %1’lik değişime karşılık gelmektedir.
Kısacası baz puan değişimleri genellikle yüzdelik veya daha düşük birimlerdeki faiz oranlarını veya iki farklı getiri oranını karşılaştırmak için kullanılır.
Baz puanındaki değişimin kredi faizlerine nasıl yansıdığını öğrenmek için tıklayın!
Politika Faizindeki Değişim Kredi Faizlerine Nasıl Yansır?
Politika faizi ve mevduat faizi kavramlarının birbirinden ayrı kavramlar olduğunu bilmek gerekir. Yani politika faizindeki 200 baz puanlık düşüş mevduat faizlerine doğrudan yansımaz ancak kısa dönemde özellikle konut piyasasını dolaylı yoldan etkiler. Merkez Bankası, piyasalara yön vermek gerektiğinde müdahale etmek için politika faiz oranlarını açıklamaktadır.
Hangi Bankalar Faiz İndirimi Uyguladı?
21 Ekim’de alınan karar sonrası politika faizinin %16’ya düşürülmesiyle kamu bankaları Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank da kurumsal, bireysel ve mortgage kredi faizlerini 200 baz puan düşürdü. 26 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere konut kredileri faiz oranlarında 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda yüzde 1,34 faiz oranları uygulanmaya başlandı.