Kredi Hayat Sigortası Nedir?

Kredi Hayat Sigortası, vefat teminatlı risk hayat sigortalarının kredilere yönelik geliştirilmiş bir çeşididir. Çoğunlukla bankadan kredi alındığında evraklar arasında imzalanan bu ürün; vefatınız durumunda devreye girerek kredinizin kalan bakiyesini güvence altına alır ve sigorta şirketinin bu bakiyeyi bankaya ödemesini sağlar. Özellikle vefat nedeni ile gelir kaybına uğrayan ailenin krediyi ödemesi için can simidi olan bu ürün birçok ailenin geleceğini kurtarıyor.

Kredi Hayat Sigortasının Gerçek Değerini Biliyor musunuz?

Kredi alımı esnasında tüketicilerin odaklandığı birinci konu kredi faiz oranları olsa da, banka ile pazarlık aşamasına gelindiğinde kredinin ek masrafları da değerlendiriliyor. Çoğunlukla dosya masrafı, expertiz ücreti gibi bilinen bu masraf kalemlerinden biri de “Kredi Hayat Sigortası” doğal olarak… Peki dosya masrafları için verilen eforun benzerini kredi hayat sigortasının fiyatlamasında da gösteriyor musunuz? Örneğin, bankanız size kredi hayat sigortası sunduğunda aynı borcu güvence altına alacak farklı bir kredi hayat sigortası teklifi ile karşılaştırıyor musunuz? Hele ki konut sigortası gibi yüklü kredi çekimlerinde bedelleri iyice büyüyen bu sigortalarda bütçenize daha uygun bir alternatif araştırıyor musunuz?

Bankadan Almak Zorunda Değilsiniz!

Bu yazı ilginizi çekebilir

Şimdi şu soruyu sorduğunuzu duyar gibiyiz: “Banka haricinde kredi hayat sigortası alabilir miyim? Evet alabilirsiniz!

Aslında Kredi Hayat Sigortası zorunlu olan bir sigorta değildir. Ancak yine de birçok aileyi vefat riskine karşı koruduğu için borç sahiplerince değerli bulunan ve içleri rahat ettiren bir sigortadır. Bu noktada içinizin rahat etmesi güzel, ama bu kesenize uygun bir alternatif araştıramayacağınız anlamına gelmiyor.

Size bu araştırmayı yapma ve yeni bir sigorta teklifini bankanıza önerme hakkını sunan çok temel bir yönetmelik bulunuyor: “Hazine Müsteşarlığınca yayınlanan “Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliği”… 13 Mart 2015 tarihinden yayınlanan bu yönetmeliğin 11. ve 13. Maddeleri açıkça tüketici haklarını korunmaktadır:

  • MADDE 11 – (1) Kredi kuruluşunun aracı olduğu kredi bağlantılı sigortalarda; kredi kullanan, kredi kuruluşu tarafından talep edilen teminat ile süre şartlarını sağlayan ve dain-i mürtehini kredi kuruluşu olan yeni bir sigorta poliçesini, mevcut poliçenin veya katılım sertifikasının başlangıç tarihinden itibaren bir ay içinde kredi kuruluşuna ibraz edebilir.
  • MADDE 13 – (1) Kredi kullananın sigorta şirketini seçme hakkı sınırlandırılamaz. Sigorta sözleşmesine veya kredi sözleşmesine sigortanın belirli bir sigorta şirketine yaptırılmasına ilişkin konan her türlü şart hükümsüzdür.

Kredi hayat sigortası hesaplama aracımızı kullanarak planlamanızı olayın kolayı ile yapabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin