Kredi Kartı Aidatı İadesi Nasıl Yapılır?

Kredi kartı kullanan kişilerin bankadan bankaya değişmekle beraber yıllık olarak belirli bir aidat ödemesi gereklidir. Bazı bankalar müşterilerini memnun etmek için kredi kartı aidatı almazken, bazıları yüksek ücretler ödenmesini talep edebiliyor. Önceki yıllarda vatandaşların kredi kartı aidat iadesi alabilmek için mahkemeye gitmesi gerekebiliyordu. Ancak 2014 yılında yayınlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu ile bankaların müşterilerinden alabileceği masraflarla alakalı çıkarılan yönetmelik konunun netleşmesini sağladı. Kredi kartı aidatının iade edilmesi için farklı yöntemler kullanarak başvuru yapmak mümkündür. Tüm detaylar yazımızda sizi bekliyor.

Kredi Kartı Yıllık Ücreti Nedir?

Kredi kartlarından alınan aidat bankadan bankaya göre değiştiğinden yıllık ücretin kesin bir değerini belirlemek mümkün değildir. Ancak yeni yönetmelikle beraber her banka müşterilerine aidatsız bir kredi kartı sunma zorunluluğuna sahip olduğundan kolaylıkla aidat ödemeden kredi kartı alabilirsiniz. Kredi kartı kullanım şekline göre puan ya da kampanyalardan faydalanmak istiyorsanız ve almak istediğiniz kredi kartının yıllık aidat ücreti mevcutsa banka ile iletişime geçerek net rakamı öğrenebilirsiniz.

Kredi Kartı Aidatı Nasıl Geri Alınır?

Kredi kartı aidatının iadesi için başvurabileceğiniz farklı yöntemler mevcuttur. Bunlar şu şekildedir: 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Dilekçe ile başvuru: Kredi kartını almış olduğunuz bankaya istinaden yazacağınız bir dilekçe ile aidat iadesi talep edebilirsiniz. Dilekçe ile başvuru yaptıktan sonra ise olumsuz bir geri dönüş alırsanız diğer yöntemleri kullanabilirsiniz.

Tüketici hakem heyetine başvuru: İkamet ettiğiniz ilçedeki tüketici hakem heyetine başvuru yaparak kredi kartı aidat iadesi alabilirsiniz. Bunun için bankanızdan kredi kartı için ödediğiniz aidatın dekontunu almanız ve hakem heyeti tarafından verilen dilekçeyi doldurmanız gereklidir. Talebinize istinaden en geç 15 gün içinde tarafınıza olumlu ya da olumsuz geri dönüş yapılacaktır.

e-Devlet Kredi Kartı Aidatı İade Başvurusu

Bankaya ya da tüketici hakem heyetine başvuru yapmak istemeyen kişiler kredi kartı aidatı için kolaylıkla e-Devlet üzerinden başvurularını tamamlayabilir. e-Devlet kredi kartı iade başvurusu için şu adımları izlemeniz gereklidir; 

  • İade talebinde bulunacağınız kredi kartına ait aidat dekontunu bankanızdan talep edin. 
  • e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “Bireysel Başvuru Hakem Heyeti” hizmetini seçin.
  • Sayfaya giriş yaptığınızda “Yeni Başvuru” butonuna tıklayın ve açılan sayfada yer alan bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurarak istenen evrakları sisteme yükleyin.
  • Başvuru işleminiz tamamlandıktan sonra 30 iş günü içinde mailinize kredi kartı aidatınızı almanız hususunda mesaj gelecektir. Gelen maili bankaya ilettikten sonra kredi kartı aidat iadesi yapılacaktır.
Bunları da beğenebilirsin