Propolis Nedir, Nasıl Elde Edilir? Propolisin Faydaları Nelerdir?

Propolis, arıların yaptıkları reçine benzeri bir maddedir. Arılar kovanı mühürlemek ve kovanı virüs, bakteri, mantar veya parazitlere karşı korumak için propolisi kullanır. Propolis, geniş kapsamlı sağlık yararları ile dünya çapında ünlü bir maddedir.

Propolis Nedir?

Propolis, bal arıları tarafından kovan hücrelerini mühürlemek ve korumak, yuva boşluklarının içini kaplamak ve petekleri onarmak için üretilen bir reçine malzemesidir. Propolis olmadan, kovanlar virüslere ve bakterilere karşı çok hassas olabilir.

Propolis Nasıl Elde Edilir?

Bal arıları, kavaklar da dahil olmak üzere belirli ağaçların tomurcuklarından doğal özsuyu toplayarak, enzimler ve balmumu ile dikkatlice karıştırarak propolisi oluşturur. Propolisin zenginliği içerdiği birçok etken maddede yatmaktadır. En faydalı bileşenleri ise flavonoidler ve fenolik asitlerdir. Doğada başka hiçbir yerde bulunmayan bir maddedir. Arılar tarafından toplanan reçine güzel bir kehribar rengine sahiptir ve yapışkandır. Arılar, reçineye belirli salgılar ve balmumu ekleyerek reçinenin bileşimini değiştirir. 

Propolisin Faydaları Nelerdir?

Propolis bakteri, virüs ve mantarlara karşı oldukça faydalıdır. Propolis, insan vücudunun bağışıklık sistemini uyarır ve inflamatuar reaksiyonları durdurur. Hem dahili, hem de harici olarak kullanılır. Propolisin diğer faydaları ise şu şekildedir:

  • Bağışıklık sistemini destekler, hastalıklara ve virüslere karşı direnci arttırır.
  • Solunum yollarını yatıştırıcı etkisi vardır.
  • Ağız kokusunun engellenmesini sağlar.
  • Lekeli ve hassas ciltlerin yenilenme kapasitesini destekler.
  • Siğil ve mantar sorunu olan tırnaklar için kullanılabilir.
  • Saman nezlesi tedavisine yardımcı olur.
  • Yara iyileşmesini teşvik eder.
  • Metabolizmayı uyarır ve bağırsak hareketlerini düzenler.
  • Doğal ve sağlıklı bir uykuyu teşvik eder.

Propolisin Zararları Var mı?

Propolis kullanımı bazı durumlarda yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Birçok faydası olan propolis hem dahili olarak alınabilir, hem de cilde uygulanabilir. Ancak kimi zaman bazı kişilerde farklı reaksiyonlara neden olabilir. Propolis söz konusu olduğunda aşağıdaki durumlarda kullanıma dikkat edilmesi gerekmektedir:

  • Arı ürünlerine alerjiniz varsa, propolis kullanmayın.
  • Propolis yetişkinler için birçok koşulu tedavi etmede kullanılsa da, hamile ya da emziren bir kadınlar tarafından kullanımı tavsiye edilmez. 
  • Propolis özütü aslında astım için oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Ancak bazı astım hastalarında alerjik reaksiyonlara da neden olabileceğinden durumun kötüleşmesini sağlayabilir. Astımlı kişiler, propolis kullanmadan önce doktoruna danışmalıdır.
  • Propolisin içindeki bazı kimyasallar kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabileceğinden ve kanama riskini artırabileceğinden ameliyat öncesi ya da sonrasında dahili olarak kullanılması önerilmez.

Propolisin Gerçek Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Gerçek propolisi anlamak için birçok analiz yapılmaktadır. Ancak bir tüketici olarak propolis almadan önce gerçek olup olmadığını öğrenmenin yolları da mevcuttur. Öncelikle propolisin rengine dikkat edilmesi gerekmektedir. Piyasada çok farklı renklere sahip propolis olsa da gerçek rengi açık kahverengi ile koyu kahverengi tonlarındadır. Aynı zamanda propolis arılar tarafından oluşturulan doğal bir madde olduğu için uzun süre bozulmadan kullanılabilir. Bu noktada tüketicilerin propolis içeriğinde koruyucu madde olup olmadığına bakması önemlidir. Çünkü gerçek propolis koruyucu içermez.

Çocuklar Propolis Tüketebilir mi?

Bebeklerin en az 12 aylık olana kadar bal tüketmelerine izin verilmemesi oldukça yaygındır. Bunun arka planında balın mide ve bağırsak florası o yaşta tam olarak gelişmediği için, bebeklerin henüz metabolize edemeyecekleri bir bakteri içerebilmesidir. Propolisin içinde bal da olabileceğinden bebeklere bir yaşına kadar propolis veya diğer arı ürünleri verilmemelidir. Ancak yine de doğru tüketim için doktorunuza danışmanız önerilmektedir.

Bunları da beğenebilirsin