Müşterek Avarya Nedir?

Sigorta sektöründe her türlü duruma karşı kendinizi koruma altına almanız için farklı ürünler sunulmaktadır. Hem kişisel hem de sektörel olarak farklı sigorta türlerinden faydalanarak maddi zararı önleyebilir ya da geleceğinizi güvence altına alabilirsiniz. İş sahibi olan kişiler iş yaptıkları araçları korumak ya da oluşabilecek hasara karşı en az kayıpla karşılaşmak için sigortalama işlemlerinden faydalanmaktadır. Özellikle ihracat ve ithalat yaparken sıklıkla kullanılan gemi taşımacılığı, iş kolu olarak sigorta şirketlerinin en çok hizmet verdiği sektörlerden biridir. Farklı terimlerin karşınıza çıkmasının olası olduğu sigorta dünyasında en merak edilen terimlerden biri de müşterek avarya olarak dikkat çekmektedir.

Müşterek Avarya Ne Anlama Gelir?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Deniz ticaretindeki sigorta sözleşmelerinin püf noktası olarak da kabul edilen avarya, taşınan yük ya da gemiye gelen zararların karşılanması için sigorta şirketi tarafından karşı tarafa ödenecek olan miktara verilen isimdir. Müşterek avarya söz konusu olduğunda ise beklenmedik durumlarda ortaya çıkan tehlikelerde çok daha büyük bir zarara yol açmadan yüklerden fedakarlık edilmesi durumunda ortaya çıkar.

Kısaca örneklendirmek gerekirse; büyük bir fırtınada gemiden makul miktarda yükün atılması müşterek avarya olarak kabul edilir. Bu sayede gerçekleştirilen hareket sonucunda ortaya çıkan giderler ve zararlar sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Müşterek avarya söz konusu olduğunda kapsam taraflar istisnai maddeler eklemediği sürece Milletlerarası Denizcilik Komitesi tarafından hazırlanmaktadır.

Bunları da beğenebilirsin