Özel ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Tomografi Karşılar mı?

Sağlık sorunları ortaya çıktığında, yaşanan durumun nedenini belirlemek hızlı bir tedavi planı oluşturulması için önemlidir. Diğer yandan çoğu kişi tedavi masrafları için kendini güvence altında olabilmek adına sağlık sigortası yaptırmayı düşünmektedir. Sağlık sigortaları birçok tanı testinin karşılanmasına katkıda bulunarak tüm giderlerin poliçede belirlenen oranda sigorta şirketi tarafından ödenmesini sağlamaktadır. Özel Sağlık Sigortası ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası temelde aynı duruma hizmet etse de, teminatları farklılıklar gösterebilmektedir. Bu nedenle sağlık sigortası yaptırmak isteyen bir kişi, özellikle birçok hastalığın teşhisinde kritik öneme sahip olan tomografinin teminatlar dahilinde olup olmadığını merak etmektedir. Yazımızda tomografinin detaylarını ve bu tanı yönteminin sağlık sigortası teminatlarında bulunup bulunmadığını açıklayacağız.

Tomografi Nedir?

Bilgisayarlı tomografi (BT) olarak da bilinen tomografi, radyasyon kullanan bir makine aracılığıyla çeşitli organları ve dokuları gözlemlemek için kullanılan invaziv olmayan bir görüntüleme tekniğidir. Bu görüntülerin özelliklerinden biri, bölünmüş olmaları ve daha yeni makinelerde vücudun diğer bölümlerini göstermeleridir.

Tomografi taramasının amacı, organlarda gözle görülür değişikliklere neden olan hastalıkları teşhis etmek, birincil tümörlerin kapsamını belirlemek ve herhangi bir metastaz varlığını veya yokluğunu doğrulamaktır.

Tomografi Ne İşe Yarar?

Tomografi taraması ile doktor, genellikle diğer tanı testlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırarak altta yatan nedenleri ve belirli semptomları tespit edebilir. Pratik anlamda, prostat hastalıkları için, adenopatilerin (genişlemiş lenf düğümleri) veya diğer organlarda veya yumuşak dokudaki metastazların (yeni tümörlerin oluşumu) teşhisinde yararlıdır. Diğer yandan beyin, akciğerler, kalp, karaciğer, pankreas, böbrekler, mesane, kemikler ve yumuşak dokuların farklı patolojilerinin incelenmesinde faydalıdır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Tomografi Nasıl Çekilir?

Tarama türüne bağlı olarak tomografinin tamamı 15-30 dakika sürebilir. Tarama, tomograf adı verilen bir makinede yapılır. Bu makine, X-ışınları yayan dairesel bir açıklığa (yaklaşık 80 cm çapında) sahip hareketli bir bölümden oluşur. Bazı durumlarda, kan damarlarının veya organlardaki lezyonların tanımını iyileştirmek ve yapıların genişlemesi amacıyla intravenöz iyotlu bir kontrast enjekte edilir.

Makine, X-ışınları yayarak hastanın (sedyede yatan) etrafında döner. Ortalama olarak 256 kanala sahip olduğu için saniyede 950 görüntü elde edilir, bu da tomografi taramasını çok hızlı bir muayene türü haline getirir. Teknolojik gelişimin bir sonucu olarak, tarayıcılar doktorların daha doğru teşhis koymasına yardımcı olacak daha yeni yazılımlara sahiptir.

Özel ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Tomografi Karşılar mı?

Özel Sağlık Sigortası 65 yaşına kadar olan tüm bireyler tarafından yaptırılabilen bir sigorta türüdür. Anlaşmalı özel hastanelerde poliçede belirtilen limitler dahilinde muayene ve tedavi olmayı sağlamaktadır. Özel Sağlık Sigortası yaptıran kişilerin muayene için ek bir ücret ödemesine gerek kalmaz. Özel Sağlık Sigortası teminatlarından biri olan ayakta tedavi teminatı kapsamında kan tahlilleri, ultrason ve MR gibi tanı yöntemlerinin yanı sıra tomografi de karşılanmaktadır. 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası SGK’lı olan tüm bireyler tarafından yaptırılabilen bir sağlık sigortası türüdür. Anlaşmalı özel hastanelerde sadece devlet tarafından belirlenen katkı payını ödeyerek ücretsiz şekilde muayene ya da tedavi olmak mümkündür. Ayakta tedavi teminatı kapsamında yer alan tanı yöntemleri arasında tomografi de bulunmaktadır. 

Bunları da beğenebilirsin