Romatoid Faktör Nedir? Kaç Olmalıdır?

Otoimmün hastalıklar, genellikle bağışıklık sisteminin vücudun kendi sağlıklı dokularını yanlışlıkla zararlı olarak algılayarak bu dokulara saldırmasına dayanan bir grup hastalıktır. Bu tür hastalıklarda, kişiler dış etkenlerden bağımsız olarak kendi vücut sistemlerinden kaynaklı hatalı bir yanıt geliştirirler ve çeşitli semptomlar ortaya çıkar. Romatoid faktör, bu tür otoimmün hastalıklarda rol oynayan yanlışlıkla üretilen maddelerden biridir. Bu faktör, sağlıklı eklemlere karşı yanlışlıkla bir saldırı başlatarak eklem bölgelerinde semptomlara yol açabilir.

Bu yazımızda Romatoid faktör nedir, testi neden yapılır ve değer aralığı hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Romatoid Faktör Nedir?

Romatoid faktör, laboratuvar testlerinde tespit edilen ve özellikle romatoid artrit (RA) gibi otoimmün hastalıklarla ilişkilendirilen bir değerdir. Romatoid faktör, vücudun kendi dokularına karşı yanlışlıkla ürettiği antikor benzeri proteinlerden oluşur. Yüksek seviyelerde romatoid faktör taşıyan kişilerde romatoid artrit riski artabilir. Ancak, yüksek romatoid faktör seviyeleri tek başına bir tanı koyucu değildir. Bu nedenle, bu faktörün yüksek olması durumunda ek testler ve değerlendirmeler gerekebilir.

Romatoid artrit, romatoid faktör seviyelerinin yüksek olmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir otoimmün hastalıktır. Bu hastalık, kişinin bağışıklık sisteminin eklemlere saldırması ve iltihap yaratması olarak özetlenebilir.

Romatoid Faktör Testi Neden Yapılır?

Romatoid faktör testi genel olarak romatoid artrit hastalığını teşhis etmek için yapılan bir test olsa da farklı sebeplerden dolayı da yapılabilmektedir. Fakat temel sebep otoimmün hastalıklar ve tedavi takiptir.

  • Romatoid artrit teşhisi: Romatoid faktör testinin en yaygın yapılma sebebidir. Romatoid faktör seviyesinin yüksek olması halinde kişiler romatoid artrit hastası olma riski taşır. Bu hastalık eklemlerde iltihaplanma, şişme ve hareket etmekte zorlanma ile kendini gösteren bir hastalıktır.
  • Romatoid artritin durumunu takip etme: İlk testlerde romatoid artrit teşhisi alan hastaların gelecek dönemde durumları takibe alınır. Hastalığın tedavi aşamasında ilerleme-gerileme hızı, evreleri takip edilir ve hastanın tedaviye yanıt verip vermediği gözlemlenir.
  • Diğer otoimmün hastalıklar: Romatoid faktör, yüksek seviyelerde olması durumunda sadece romatoid artrit ile değil, aynı zamanda Sjögren sendromu, sistemik lupus eritematozus gibi birçok farklı otoimmün hastalıkla da ilişkilendirilebilir. Bu nedenle, doğru bir tanı koymak ve farklı otoimmün hastalıkları ayırt etmek için romatoid faktör testi önemlidir.

Not: Romatoid faktör testi tek başına yeterli veri oluşturan bir test değildir. Doğru tanının konulabilmesi için birçok test ve gözlem birlikte değerlendirilir.

Romatoid Faktör Testi Nasıl Yorumlanır?

RF test sonuçları kesinlikle uzman doktorlar tarafından değerlendirmeye alınmalıdır. Tek başına yeterli veri oluşturmayan bu test, kişisel olarak değerlendirilmemelidir. Bunun yanı sıra test sonuçlarının gösterdiği değerler her zaman aynı hastalığa işaret etmeyebilir.

Romatoid Faktör pozitif ise: Bu durumda kişinin romatoid faktör seviyelerinin yüksek olduğu anlaşılır. Fakat romatoid artrit ya da başka bir otoimmün hastalık tanısı yalnızca testin pozitif sonuç vermesine bağlı olarak konulamaz. Yani testin pozitif çıkması kişinin romatoid artrit hastası anlamına gelmez. Ancak risk grubunda yer aldığı söylenebilir.

Romatoid faktörü negatif ise: Bu sonuç faktör seviyesinin düşük olduğu anlamına gelir fakat pozitif sonuçta olduğu gibi tanı koymak için yeterli değildir. Negatif sonuçlu bir hastanın romatoid artirit olmadığı test sonucuna bağlı olarak kesinlik oluşturmaz.

Romatoid faktör testini yorumlarken uzmanların başkaca testlere ve gözlemlere de ihtiyacı vardır. Klinik değerlendirme yaparak hastanın semptomlarını ve fiziksel durumunu muayene etmeleri gerekir. Ayrıca C-reaktif protein ve sedimentasyon gibi diğer laboratuvar testlerine ve röntgen, manyetik rezonans gibi görüntüleme testlerine de ihtiyaç duyarlar.

Romatoid Faktör Referans Değer Aralığı Kaçtır?

Romatoid faktör referans aralığında maksimum değer sınırı olsa da minimum değer sınırı bulunmamaktadır. Vücutta yanlışlıkla üretilen bu madde kimi kişilerde hiç olmayabilir ve bu durum oldukça doğaldır. Bununla birlikte uzmanların şüpheye düşmesi gereken maksimum sınır vardır. Romatoid faktörün 15 ve üzeri seviyede olması hastanın risk altında olduğuna işaret eder.

Romatoid Faktör Düşüklüğü Ne Demek?

Romatoid faktör düşüklüğü ya da romatoid faktör seviyesinin sıfır olması endişelenecek bir durum değildir. Vücutta doğal olarak bulunmayan bu madde insan hayatı için de gerekli bir madde değildir. Seviyenin düşük olması kişide romatoid artrit riskinin daha az olduğunu gösterir.

Romatoid Faktör Yüksekse Ne Olur?

Romatoid faktör yüksekliği kişide 15 referans aralığının üzerinde romatoid artrit bulunduğunu gösterir ve romatoid artrit hastalığı riskinin bulunduğunu gösterir. Elbette tanı yukarıda da bahsettiğimiz gibi diğer test ve gözlemlerle birlikte değerlendirilerek konulacaktır. Fakat seviyenin yüksekliği risk oluşturmaktadır.

Romatoid Faktör Testi Tamamlayıcı Sigorta Kapsamı

Tamamlayıcı sağlık sigortaları, genel sağlık sigortalarına ek olarak sunulan poliçelerdir. Bu poliçeler, hastanede yatarak veya ayakta tedavi gerektiren sağlık hizmetlerini kapsayabilir. Romatoid faktör testi gibi, 24 saatten kısa süren sağlık hizmetleri, tetkike dayalı hizmetler kapsamında ayakta tedavi teminatından faydalanabilir. Ancak tamamlayıcı sağlık sigortası poliçeleri, sigorta sağlayıcı şirketlerine göre farklılık gösterebilir ve kişilerin taleplerine ve ihtiyaçlarına göre farklı teminatlar ve kapsamlar sunabilir. Romatoid faktör testinin tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında olup olmadığını öğrenmek için sigorta şirketi ile iletişime geçmek ve poliçenizin detaylarını incelemek önemlidir.

Bunları da beğenebilirsin