Konut Kredisi Ödeme Planı Nasıl Oluşturuluyor?

Hayatınızın belki de bir dönüm noktası olarak ev almaya karar verdiniz, bankadan kredi çektiniz ve nihayet hayallerinizdeki yuvaya ulaştınız. Bundan sonra artık kredi borçlarını ödemek kaldı sadece. Peki hangi ayda ne kadar borç ödeyeceğinizi kalem kalem biliyor musunuz? Önünüzdeki yıllarda yapacağınız planlamalar için bunun ne kadar önemli olduğunu tahmin edersiniz. O halde kredi ödeme planının ne olduğunu ve nasıl tutulduğunu öğrenmekte büyük fayda var.

Kredi Ödeme Planı

Kredi çektiğinizde yapacağınız ödemeleri çekilen miktar, vade ve faiz oranları göz önünde tutularak hesaplayabilirsiniz. Bu şekilde aylık, üç aylık ya da yıllık yapılacak hesaplamalarla çıkan plana kredi ödeme planı denir. Her türlü kredi için geçerlidir bu durum. Elbette konut kredileri için de kredi ödeme planı oluşturulabilir. Büyük bir yatırım için kullanılan bu tür kredilerde ödeme planı çok daha kıymetlidir.

Konut Kredisi Ödeme Planı Nasıl Hesaplanır?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Konut kredisinin ödeme planının hesaplanması için kullanıcının çektiği anapara ile güncel faiz miktarları baz alınarak işlemler ilerletilir. Konut kredisinde diğerlerinden farklı bir durum söz konusudur. Devletin kredi çekimleri üzerinden aldığı vergiler konut kredileri için işletilmez. Böylece bir kalem daha kolaylık sağlanmış olur. Ev sahibi olmak isteyenlere vergiler üzerinden teşvik sağlanması hedeflenmiştir bu sistemde. Aşağıdaki örnekte konut kredisi ödeme planının nasıl hesaplandığını görebilirsiniz.

Örnek Hesaplama

100.000 TL kredi başvurusu yaptığımızı hayal edelim. 120 vade ve 0.99% faiz oranı verildiğini var sayalım. O halde ödeyeceğimiz ilk taksit 1.427,78 TL olurken bunun 437,78 TL’si Anapara, 990 TL’si faiz olacaktır.

Konut Kredisi Ödeme Planında Değişiklik

Kredi çektiniz ve zaman içinde ödeme planının ekonominizi zorladığını düşünüyorsunuz, o halde bu planda değişiklik yapma hakkınızı kullanabilirsiniz. Belli yasal kurallar çerçevesinde ödeme planında değişiklik isteme hakkınız mevcut. Elinize toplu bir para geçmesi durumunda örneğin, ara ödeme yaparak geri kalan taksit miktarında ve ödeme şekillerinde değişiklik yapabilirsiniz. Bunun dışında ödeme planında yapılacak değişiklik ise iki tarafından da ortak kararı ile gerçekleştirilebiliyor sadece.

Bunları da beğenebilirsin