Rotatif Kredi Nedir? Nasıl Kullanılır?
Kredi çekmeye karar verdiğinizde birçok farklı türde kredi imkânı olduğunu görmüşsünüzdür. Bu çeşitlilik kredilerin miktarıyla, gereklilikleriyle ya da geri ödeme koşullarıyla ilgilidir. Bir de kredileri ayıran başka bir özelliği olduğu çoğunlukla gözden kaçırılır ama aslında kredilerin fiziki yapısının da önemli olduğunu unutmamak gerekir. Bu şekilde ayrıldıklarında spot, dövize endeksli veya rotatif kredi şeklinde sınıflara ayrılırlar. Sizlere yazımızda Rotatif kredinin ne olduğunu anlatacağız.
Rotatif Kredi Nedir?
Aslında rotatif kredi günlük hayatta sıkça karşımıza çıkacak, birçoklarının ne olduğunu bildiği bir kredi türü değildir muhtemelen. Bunun sebebi bu tür kredilerin bireysel değil ticari müşteriler için kullanılmasıdır. Ticaret ile uğraşan kişilerin karşılaşacakları maddi zorluklar günlük hayattakinden çok daha farklı olacağı için onlara özel böyle bir kredi sistemi hazırlanmıştır. Başta biraz karmaşık bir tanımı varmış gibi görünse de aslında oldukça basit bir sisteme sahiptir.
Rotatif kredi kısa vadeli, ticari müşterilerin beklenmedik ihtiyaçlarını karşılamak için bankaların limitleri kadarınca verilen kredi çeşididir. Rotatif kredinin temel farkı anapara ödemesi için belirlenmiş kesin bir tarihin olamamasıdır. Yalnızca kredi vadesinin bir seneden daha fazla olamayacağını unutmamak gerekir. Bu kredi türü bankalar için masraflı bir kalemdir. Bu yüzden faiz oranlarını da yüksek tutacaklardır. Hatta bu faizi günlük olarak belirlerler çünkü müşterinin ne zaman krediyi kapatmak isteyeceği belli değildir. Rotatif kredi almak yüksek faiz oranlarına rağmen ticari işletmeler için ani ihtiyaçları kolayca karşılamak adına önemli bir yöntemdir.
Nasıl Kullanılır?
Rotatif kredi kullanmaya karar veren bir işletmenin yetki verdiği bir çalışanını bankaya göndermesi ya da doğrudan bankaya ulaşarak mümkün olacaktır. Talimatı alan banka işlemleri tamamladıktan sonra belirlenmiş kredi miktarını şirketin hesaplarına aktarır.
Gerekli Teminatlar Nelerdir?
Rotatif kredinin vadesinin bir yılı aşamayacağını söylemiştik, bu süre zarfında Mart, Haziran, Eylül ve Aralık tarihlerinde dört defa faiz ödemesi vardır. Bu zaman aralıklarında yapılmış son ödemelerden bu tarihe kadar toplam borç çıkarılır ve ödeme yapılır. Elbette kredinin bu tarihlerin dışında da istediğiniz an kapatılmasını isteyebilirsiniz. Yalnızca şunu akılda tutmak gerekir, bireysel kullanıcıların banka kredi notları gibi şirketlerin de bankalarda limitleri vardır. Rotatif kredinin alınması ve geri ödeme şekilleri ile şirketin mali raporları bu limit için belirleyici unsurdur.
Nelere Dikkat Edilmelidir?
En başta dikkat edilmesi gereken şey faiz ödemelerinin aksatılmamasıdır. Ne de olsa faiz günlük olarak değişiklik gösterebilir. Dönem sonlarında banka ile ortak hesaplama yaparak ödemeleri geciktirmeden gerçekleştirmek gerekir. Rotatif kredi bir işletme için sağladığı imkân kadar tehlikeyi de beraberinde taşır. Kesin olarak ihtiyaç duyduğunuza karar vermeden bu tür kredileri çekmemek gerekir. Başlangıçta sizi bir dar boğazdan kurtaracak o nakit para iyi gelse de geri ödemeler zamanla belinizi bükebilir. Her türlü alacağı ve gideri hesaplayarak karar vermek en sağlıklısı olacaktır.