Sigortalı Vefat Ederse Poliçesi Ne Olur?
Günümüzde birçok kişi farklı risklere karşı uygun olan sigorta ürünlerini tercih etmektedir. En çok yaptırılan sigorta çeşitleri arasında sağlık sigortaları ve hayat sigortaları söz konusuyda; sigorta yaptıran kişi poliçede belirtilmiş olan şartları kabul etmekte ve buna göre hizmet almaktadır. Sigorta yaptıran kişiler, sigortalının vefat etmesi durumunda poliçenin durumunun ne olacağını merak etmektedir. Yazımızda bu konuya dair tüm detayları paylaşacağız.
Sigortalı Kişi Ölürse Ne Olur?
Sigortalı olan kişinin ölmesi halinde ne olacağı ve nasıl bir yol izleneceği, yaptırmış olduğu sigorta türüne göre değişmektedir. Trafik sigortasında sigortayı yaptırmış olan kişinin vefatı durumunda kişinin varislerinden birinin sigortayı devam ettirmesi gerekirken, sağlık sigortalarında bu durum tam tersidir. Sigortalı kişinin ölmesi durumunda, sağlık sigortası geçerliliğini yitirmektedir. Diğer yandan kredi hayat sigortasında ise sigortalı kişi vefat ettiğinde, kalan kredi borçları sigorta şirketi tarafından ödenmektedir. Kredi Hayat Sigortası ürünü hakkında detaylı bilgi almak isteyenler olayınkolayı platformunu ziyaret edebilecekleri gibi, hafta içi 09.00-18.00 saatleri arasında 0850 222 3466 numaralı Çağrı Merkezi numarası veya Whatsapp hattı üzerinden anlık yanıt sistemi ile ücretsiz asistanlık hizmeti alabilirler.
Ölen Birinin Sigorta Parası Ne Kadar?
Sigortalı kişinin ölümü halinde, devlet cenaze yardımı da dahil olmak üzere yakınlarına aylık bağlayarak da yardım etmektedir. Her yıl değişen oranlarda yardım ödemesi alınabileceği için, net bir rakam vermek zordur. Diğer yandan ölen kişi hayat sigortası yaptırmışsa, vefatı halinde sigorta şirketi poliçede belirtilen vefat teminatı tutarını, sigortalının yakınlarına tazminat olarak ödemekle yükümlüdür. Bu gibi bir durumda sigorta parasının ne kadar olacağı poliçenin detaylarında net olarak yer almaktadır.
Ölen Sigortalının Hak Sahipleri Kimlerdir?
Ölen sigortalının hak sahipleri -herhangi bir vasiyet bırakılarak farklı biri belirtilmemişse- çocukları ya da eşidir. Sigortalı kişinin vefat etmesi durumunda, tüm borç ve alacakları varislerine geçmektedir. Eğer sigortalının herhangi bir alacağı mevcutsa, çocukları ve eşi bu konuya dair hak iddia edebilir. Ancak sigortalı kişi vasiyetinde başka bir isim vererek söz konusu kişiyi varisi olarak seçtiyse, tüm haklar vasiyetteki isme kalmaktadır.
Ölen Kişinin Hayat Sigortası Varsa Ne Olur?
Ölen kişinin hayat sigortası olması durumunda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine dair birçok soru gelmektedir. Kişinin ölümünün ardından hayat sigortasının kapsam ve şartlarına göre yakınlarına tazminat ödemesi yapılmaktadır. Çünkü hayat sigortasının asıl amacı, sigortalı kişi vefat ederse, borç yükü nedeniyle yakınlarının maddi açıdan zorluk çekmemesidir. Bu durumda sigortalının vefatının ardından, poliçede belirtilen vefat teminatı tutarı hak sahiplerine ödenir. Ancak bu gibi bir durumda, işlemler için sigorta şirketi ile görüşülmesi ve vefat bildirimi ve diğer işlemlerle ilgili belirtlen şekilde bir yol izlenmesi gereklidir.
Ölen Kişinin Hayat Sigortası Varsa Nasıl Öğrenebilirim?
Aile bireylerinden herhangi biri hayat sigortası yaptırmış ve bunu söylememiş olabilir. Aynı şekilde aile üyeleri kişinin sigorta yaptırdığını biliyor olsa bile, hangi sigorta şirketine yaptırdığını bilmeyebilir. Özellikle aile üyelerinden olmayan, ancak vasiyet ile varis olarak belirlenmiş olan kişiler, ölen kişinin hayat sigortası yaptırıp yaptırmadığını merak etmektedir. Vefat eden kişinin sigortalı olup olmadığını anlamak oldukça kolaydır. Ölen kişinin kimlik numarası ile sorgulama yaparak, hayat sigortası da dahil başka sigortaları olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
SBM (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi) tarafından tüm sigorta işlemleri kayıt altına alındığından sorgulama da bu sistem üzerinden yapılmaktadır. E-Devlet üzerinden SBM hizmetlerine giriş yaparak dilediğiniz sigorta türü için TC kimlik bilgileri ile sorgulama yapabilirsiniz.