Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortası Endoskopi Karşılar mı?
Tamamlayıcı veya Özel Sağlık Sigortası, iki farklı sigorta ürünüdür ve sağlığınızı güvence altına almanıza yardımcı olur. Çoğu kişi sağlık sigortası yaptırmadan önce daha detaylı bilgiye sahip olmak ister. Sigortanın hangi hastalıkları kapsadığı ve teminatlarının neler olduğuna dair bilgi almak, tercih edeceğiniz sigorta türüne karar vermenizi sağlayacaktır. Hem Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, hem de Özel Sağlık Sigortası iki ana teminata sahiptir. Ayakta tedavi ve yatarak tedavi teminatları poliçenizde yer alsa da, kimi zaman bazı tanı yöntemleri teminat altına alınmayabilir. Herhangi bir sağlık sorununda tanı ya da tedavi için kullanılabilen endoskopinin, sigorta tarafından karşılanıp karşılanmadığını merak ediyorsanız okumaya devam edin.
Endoskopi Nedir?
Endoskopi, cerrahların gastrointestinal sistem olarak da bilinen sindirim sisteminizin içini görmesini sağlayan bir tanı yöntemidir. Önceleri cerrahlar tarafından vücudun içini görmelerini sağlamak için kullanılsa da, günümüzde kanserle mücadele dahil bir çok hastalığın tanısında önemli bir araç haline gelmiştir.
Endoskopi Nasıl Yapılır?
Endoskopi, adını sindirim sisteminizi incelemek için kullanılan endoskop adı verilen uzun, ince aletten alır. Bir ışık ve ucunda küçük bir kamera bulunan esnek bir tüpten oluşur. Genellikle, biyopsi olarak bilinen test için doku örnekleri toplamak amacıyla uçlarına bağlı minik araçlara sahiptirler.
Birçok farklı endoskopi türü vardır, ancak cerrahlarımız iki alana odaklanır: üst endoskopi ve kolonoskopi. Üst endoskopisi olarak da bilinen üst endoskopi yemek borunuzu, midenizi ve ince bağırsağınızı incelemek için kullanılır ve endoskop yemek borusundan aşağıya uzatılır.
Kolonoskopi, rektum, kolon ve kalın bağırsağınızın iç astarını incelemek için kullanılır. Bu prosedür, yaşlandıkça sağlık bakımınızın giderek daha önemli bir parçası haline gelir. Kolonoskopi ise endoskopun makat kısmından içeriye doğru yönlendirilmesi ile gerçekleştirilir.
Endoskopi Kimlere Yapılır?
Endoskopi bazı belirtileri yaşayan hastalar için yapılır ve endoskopiyle muayene yapılmasını gerektirebilecek işaretlerden bazıları şunları içerir:
- Kusma
- Mide bulantısı
- Yutma güçlüğü
- Kalıcı üst karın ağrısı
Bazen anlık olarak endoskopi yapılması ihtiyacı doğabilir. Üst gastrointestinal kanama gibi acil durumlarda, tıbbi muayeneden sonraki 24 saat içinde endoskopi yaptırmanız önerilir.
Endoskopi, çok çeşitli hastalıkları ve diğer sorunları tespit etmek için kullanılabilir. Bu durumlar ise şu şekildedir:
- Enflamasyon
- Kanser
- Şişme
Anormal şişlikler ve kitleler ile birlikte, ülserler kanser belirtisi olabilir. Bu durumlarda, cerrahınız, dokuyu analiz ettirmek için biyopsi yapacaktır. Yemek borusu darlıkları olarak da bilinen tıkanıklıklar, yiyecek ve sıvıların mideye normal yolla girişini engelleyebilir. Darlıklar nedeniyle yemek borusuna yemek sıkışması riskini bile yaşayabilirsiniz. Tıkanıklıkların, farklı nedenleri olabilir ve bunlar doktorunuz tarafından detaylı şekilde incelenmelidir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Endoskopi Karşılar mı?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, sadece sigortalı olarak çalışan kişilerin yararlanabileceği bir sigorta türüdür. Ayakta tedavi teminatı kapsamında yer alan kan tahlili, MR ya da fizik tedavi yöntemlerinin haricinde endoskopi poliçe içeriğine bağlı olarak Tamamlayıcı Sağlık Sigortası kapsamında yer alabilir ve sigortalı kişi poliçe kapsamında doktorunun talebi üzerine yaptırabilir.
Özel Sağlık Sigortası Endoskopi Karşılar mı?
Özel Sağlık Sigortası ana teminatlarından olan ayakta tedavi teminatı 24 saati aşmayan hastalık ve tedavi giderlerini karşılamaktadır. Diğer tanı yöntemleri gibi endoskopi de, Özel Sağlık Sigortası poliçenizdeki teminatlara bağlı olarak kapsam içinde yer alabilmektedir.