Topraktan Ev Almanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Arsa veya müstakil ev sahibi kişilerin müteahhit ile gerçekleştirdikleri anlaşma sonucunda arsada yeni bir inşaat yapılmasına karar verilebilmektedir. Bu süreç içerisinde müteahhit, arsa üzerinde inşaata başlamadan önce sahip olduğu toprak hakkı ile arsadan satım yapabilmekte ve henüz ortada bir inşaat, bina ya da ev yokken toprak payı satın alınmasına ise topraktan ev alma adı verilmektedir.
Topraktan Ev Almak Nedir?
Son dönemlerde adını sıklıkla duyduğumuz topraktan ev alma yöntemi, ev planları ve inşaat projelerinin başlangıç aşamasında uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem çok daha uygun fiyatlarla ev sahibi olmak isteyen kişiler için oldukça tercih edilmektedir. Bütçe planlamasına katkısı ve maddi açıdan uygunluğu gibi noktalarda çeşitli avantajlara sahip olan topraktan ev alma yöntemi; yapının belirsizliği, inşaat süresi ve güvenci gibi noktalarda da çeşitli dezavantajlara sahip olabilmektedir.
Bu yazımızda öncelikle topraktan ev alırken dikkat edilmesi gereken hususlara değinecek sonrasında ise topraktan ev alma yöntemin avantajlarını ve dezavantajlarını irdeleme imkânı bulacağız.
Topraktan ev almak isteyen kişiler hem konut sahibi olmak hem de tasarruf etmek amaçlarıyla yola çıkmaktadırlar. Bu amaçlar doğrultusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalara değinecek olursak:
- Anlaşmanın yapılacağımüteahhitin dikkatle ve ayrıntılı bir şekilde araştırılması,
- Konutun son halinin planlı bir şekilde sunulmasının talep edilmesi,
- Kat irtifakı tapularının kontrol edilmesi,
- Belediyelere başvurarak imar adına gerekli araştırmaların gerçekleştirilmesi,
- Sözleşmenin dikkatle incelenmesi,
- Söz konusu konutun metrekaresi, iç yapısı, açısı gibi niteliklerinin özenle incelenmesi.
Bu maddeleri dikkatlice incelemekve akıllarda soru işareti bırakan maddeleri sorgulamak topraktan ev almak isteyen kişiler için oldukça önemlidir.
Topraktan Ev Almanın Avantajları Nelerdir?
Özellikle belirli bir birikim sahibi olan kişiler için oldukça avantajlı bir yöntem olan topraktan ev alma yönteminin avantajlarına değinecek olursak:
- Bütçeye uygun evin kolaylıkla bulunması,
- Maddi açıdan avantajlı bir şekilde konut sahibi olunması,
- İnşaatı yeni gerçekleştirilecek olması sebebiyle yeni bir ev sahibi olunması,
- Evin inşaat süresinin yakından gözlemlenmesi,
- Ev yapımında kullanılan malzemelere, dayanıklılık vs. gibi özelliklere yakından şahit olunması.
Topraktan Ev Almanın Dezavantajları Nelerdir?
Maddi açıdan olumlu ve avantajlı bir yöntem olarak kabul edilse de topraktan ev alma yöntemi yüksek oranda riskler içeren bir yöntemdir. Bu bağlamda topraktan ev alma yönteminin dezavantajlarını irdeleyecek olursak:
- Satın alınan unsurun konut değil topraktan ev olarak geçmesi sebebiyle sahibi olunacak konutu inşaat süreci tamamlanmadan görememek,
- İnşaat sürecinin uzunluğu ve bekleme süresi,
- İnşaatın tamamlanmasıyla olumsuz bir sürprizle karşılaşma olasılığı,
- Konutun iç yapısının ve tam olarak nasıl bir görünüme sahip olacağının belirsizliği,
- Sözleşme dolayısıyla yaşanabilecek yanlış anlaşılmalar ve tam olarak hayal edilen eve sahip olunamaması olasılığı.
Sayılabilecek birçok belirsizlik maddesi topraktan ev satın almak isteyen kişilerin akıllarında soru işaretleri yaratmaktadır. Tüm bu unsurların haricinde topraktan ev almaya karar veren kişiler müteahhit ve konut projesi adına ayrıntılı bir araştırma yapmalıdırlar.