Emekliler Konut Vergisi Öder mi?

Siz de bir emekli olarak ev almayı mı planlıyor musunuz? Evinizi aldıktan sonra sizi bekleyecek bir dizi masraf içinde emlak konut vergisinin olup olmadığını merak mı ediyorsunuz? Emeklilerin emlak vergisinden muaf olup olmadığı 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nda belirlenmiştir, buna göre muafiyetten yararlanabilecek grup içinde emekliler de yer almaktadır. Fakat emeklilerin emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmeleri için çeşitli şartlar bulunur.

Örneğin;

  • Ülkemizdeki sosyal güvenlik kurumlarından birinden emekli olması gerekir. (Emekli Sandığı, Bağkur, SSK)
  • 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip olunması, bunun yanında yazlık niteliğinde bir eve veya bir başka evde hisseye sahip olunmaması gerekir.
  • Emeklinin emekli maaşı haricinde kendi evini kiraya vererek veya başka yollarla ekstra gelir elde etmemesi gerekir.
  • Konut haricinde arsası olan emekliler yine emlak vergisinden muaftır.
  • Ayrıca emekli olup, kirada oturup sahip olduğu tek evini kiraya veren emekliler de emlak vergisinden muaftır.
Bu yazı ilginizi çekebilir

Yani, sadece tek konuta sahip olup, arsa, arazi veya tarlaya sahip olan emekliler vergiden muaftır.

 

Emlak Vergisi Muafiyeti için Ne Yapmalısınız?

Eğer yukarıdaki maddelere uygun bir emekliyseniz, ilgili belediyeye müracaat ederek vergiden muaf olabilirsiniz. Bunun için İlgili belediyenin Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne emlak vergisinden muafiyet dilekçesi yazarak muafiyet başvurusu yapabilirsiniz.

Başvuru dilekçesinde; “Emlak Vergisi Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca vasıflarını açıkladığınız meskeninize indirimli vergi nispeti uygulanmasını talep ettiğinizi  yazar ve SGK aylığından başka hiçbir gelirinizin olmadığını, Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeninin dışında başka meskeniniz bulunmadığını, meskeninizin daimi olarak kullandığını belirtir” ibarelere yer vermelisiniz. Bu dilekçe haricinde emeklilerden ayrıca ek bir belge istenmez.

Bunları da beğenebilirsin