Evlilik için Sağlık Raporu Nedir? Nereden Alınır ve Hangi Testler Yapılır?

Yeni evlenecek olan çiftler, nikah gününe kadar yapılması gereken birçok işlemle ilgilenir. Bunlar arasında ilk olarak gerçekleştirilmesi gereken, nikah başvurusudur. Nikah başvurusu esnasında çiftlerden birçok belge istenmekte ve ardından nikah tarihi belirlenmektedir. Nikah işlemlerinin tamamlanması için gereken belgeler arasında sağlık raporu da yer almaktadır. Yasal olarak evlilik yapacak olan çiftlerin sağlık raporu olmadan başvuruları onaylanmamaktadır. Bu nedenle yeni evlenecek çiftler, evlilik için sağlık raporu hakkında bilgi almak istemektedir. Yazımızda evlilik için istenen sağlık raporuna dair tüm detayları paylaşacağız.

Evlilik için Sağlık Raporu Nedir? Nereden Alınır?

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 136.maddesi uyarınca, evlenecek olan çiftlerin sağlık raporu alarak nikah başvurusunu tamamlaması gerekmektedir. Evlilik için istenen sağlık raporu evlenecek olan kişilerin haberdar olmadıkları hastalıkları teşhis etmek, kan uyuşmazlığı ya da belirli hastalıklar olup olmadığını öğrenmek için talep edilmektedir. Nikah başvurusu esnasında istenen sağlık raporunun evlenecek olan herkesin alması zorunludur. Sağlık raporu aile hekimliklerinde devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ya da kliniklerde yaptırılabilir. Ancak sağlık raporunun nikah işlemleri sırasında geçerli olması için, mutlaka aile hekimi tarafından onaylandığını gösteren kaşe ve imzasının olması gerekir.

Evlilik için Sağlık Raporunda Hangi Testler Yapılır?

Evlilik için alınan sağlık raporunda yapılan testler standarttır ve her çift için aynı testler yapılmaktadır. Sağlık raporu için gerekli olan en önemli test, kan tahlilidir. Kan tahlili sayesinde kişilerin AIDS, frengi ya da hepatit gibi hastalıklara sahip olup olmadığı ile birlikte kan uyuşmazlığı olup olmadığı da kontrol edilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Evlilik sağlık raporu için, çiftlerin akciğer filmi de çektirmesi gerekmektedir. Zorunlu olmayan ancak istenirse yaptırılabilen bir diğer test ise, Akdeniz anemisi testidir. Diğer yandan 2021 yılının Aralık ayı itibari ile evlenecek olan çiftlerden istenen sağlık raporunda SMA testi zorunlu kılınmıştır. Sağlık raporu alacak çiftlerin mutlaka SMA testini yaptırması gerekmektedir. Bu test ile çiftlerin bebeklerinde SMA hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilecek mutasyon olup olmadığı araştırılmaktadır.

Evlilik için Sağlık Raporu Ücreti Nedir?

Evlilik için sağlık raporu almanız gerektiğinde herhangi bir ücret ödemek istemezseniz tüm testleri devlet hastanelerinde yaptırabilirsiniz. Ancak devlet hastanesine gitmek istemeyen ve testleri özel hastanede yaptırmak isteyen kişilerin belirlenen ücreti ödemesi gerekmektedir. Nikah başvurusunda talep edilen sağlık raporu ücreti söz konusu olduğunda ise net bir rakam vermek doğru değildir. Çünkü her özel hastane ya da klinik farklı fiyat politikaları uygulayabilir. En doğru cevap için sağlık raporu almayı düşündüğünüz kurumu arayarak fiyat bilgisi alabilirsiniz.

Evlilik için Sağlık Raporu Ne kadar Sürede Alınır?

Evlilik için sağlık raporu alacak olan kişiler tüm testlerin sonuçlarının ne zaman çıkacağını merak etmektedir. Sağlık raporunun alındığı kuruma bağlı olarak test sonuçlarının çıkması ve rapor oluşturulması değişkenlik gösterebilir. Ancak çoğu zaman herhangi bir aksaklık olmazsa evlilik için sağlık raporu, 24 saat içinde alınmaktadır. Evlilik hazırlığında olan çiftler sağlık raporunu önceden alarak, nikah işlemlerini hemen halletmeyi düşünseler de unutulmaması gereken bir nokta bulunmaktadır. Alınan sağlık raporlarının geçerlilik süresi 180 gündür. Bu nedenle başvurunuz esnasında bu noktaya dikkat etmenizi öneririz.

Bunları da beğenebilirsin