Kredi Notu Nasıl Öğrenilir? Kredi Notu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Kredi veya kredi kartı başvurularının değerlendirme sürecinde kredi notu büyük bir faktördür ve bir bakıma finansal geçmişinizin tamamı olarak da açıklanabilir.

Söz konusu not KKB (Kredi Kayıt Bürosu) tarafından tüm finans kurumlarının düzenli bilgi göndermesi sonucunda hesaplanmaktadır. Kredi notunun doğru belirlenmesi için gerekli veriler ise KKB tarafından kurulan Findeks tarafından hesaplanmakta ve bankalar ile paylaşılmaktadır.

Hesaplama Neye Göre Yapılıyor?

Kredi notu KKB tarafından paylaşılan verilere bağlı olarak bankalar tarafından oluşturulmaktadır. Bu notun hesaplaması yapılırken ele alınan parametreler farklı olduğundan her bankada notunuz aynı olmasa da birbirine yakın olacaktır.

Hesaplama sırasında birçok faktör göz önünde bulundurulmaktadır. Ancak bazı finansal davranışlar notunuzu daha fazla etkilemektedir.

Bireylerin kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlıkları %30’luk bir dilimi etkilerken, mevcut hesap ve borç durumu ise %25’lik bir dilime etki etmektedir. Eğer yeni kredi almışsanız bu durum %20’lik bir etkiye neden olurken, kredi kullanım yoğunluğu da kredi notunun %15’ini etkilemektedir.

Herkesin kredi notu bulunmayabilir. Bunun yanında son 5 yıl içinde kredili mevduat hesabı sahibi kişiler ile bireysel kredi veya kredi kartı kullanmış olan kişilerin notu vardır. Sadece banka hesabı bulunan kişilerin notu hesaplanamamaktadır.

Kredi Notu Sorgulama

Bu yazı ilginizi çekebilir

Sorgulama için iki farklı yöntem bulunmaktadır. Şimdilik sadece KKB ve bankalar aracılığı ile kredi notu öğrenilebilmektedir. E-devlet üzerinden sorgulama mümkün değildir.

  • KKB ile sorgulama

KKB tarafından sunulan verileri bankalar ile paylaşan Findeks üzerinden sorgulama yapılabilmektedir. Kredi notunuzu öğrenmek için belirli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Findeks sitesine üye olduktan ve bilgilerinizi girdikten sonra sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

  • Bankadan sorgulama

Birçok banka müşterilerine kredi notu sorgulama hizmeti vermektedir. İnternet şubesi ya da direkt bankaya giderek kredi notunuzu öğrenmeniz mümkündür. Bankalar da bu hizmeti ücretli olarak vermektedir.

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Kredi notunu yükseltmek elbette mümkündür. Ancak öncelikle neden düşük bir nota sahip olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Kredi ya da kredi kartı borcunun zamanında ödenmemesi, devam eden taksitler ya da kara listeye girmiş olmanız notunuzun düşmesine neden olabilir.

Genel olarak kredi notunu yükseltmek için daha fazla banka işlemi yapmak ve kredi kartı alarak en az 6 ay düzenli ödeme yapmak da işe yaramaktadır.

Bunları da beğenebilirsin