Parsiyel Nakliye Nedir? Nasıl Yapılır?
Lojistik endüstrisi sadece ülkemizde değil, dünyada da önemli bir yere sahiptir. Global ekonominin işler olması açısından oldukça önemli olan lojistik, günümüzde farklı yöntemleri kullanarak yeniliklerle tanışmamızı sağlamaktadır. Diğer yandan lojistik sektörüne dair birçok terime yabancı olmamız mümkündür. Ancak taşımacılıkta karşınıza çıkabilecek olan terimlerden olan parsiyel nakliye ve nasıl yapıldığı hakkında yazımızda detaylı bilgi vereceğiz.
Parsiyel Nakliye Nedir ve Nasıl Yapılır?
Lojistik süreçlerinde sık kullanılan bir terim olan parsiyel, kelime anlamı olarak tüm olmayan anlamına gelmektedir. Yani parsiyel nakliye söz konusu olduğunda, gönderimi yapılacak olan mal ya da ürünler parçalara ayrılarak gönderilmektedir. Bu sayede aynı istikamete gönderimi yapılan tüm mal ya da ürünler göndericileri farklı olsa bile, aynı araçta taşınmaktadır. Böylelikle nakliye hizmetinin bedeli düşürülmekte ve taşıma için kullanılan araç tamamen dolmasa bile, parsiyel nakliye tercih edilmektedir.
Parsiyel nakliye özellikle denizyolu taşımacılığında sıklıkla kullanılırken, hem yurt içi, hem de yurt dışı taşımacılıkta tercih edilmektedir. Parsiyel taşımacılık yapılacaksa, bazı noktaların dikkate alınması gerekmektedir. Öncelikle taşıması yapılacak olan ürün ve malların detaylı yük hesaplamaları yapılmakta ve yüklerin boyutlarına göre maliyet bölüştürmesi gerçekleştirilmektedir. Detaylı hesaplama araçları kullanılarak yapılan yük ve maliyet hesaplamaları sonucunda göndericiler için ekonomik denge sağlanmaktadır.
Parsiyel Olarak Taşınabilinecek Olan Eşyalar Nelerdir?
Parsiyel taşımacılık söz konusu olduğunda, tek tipte eşya nakliyesi söz konusu değildir. Her türden eşya taşıması yapılabilmekle beraber, taşınacak olan eşyalar yurt dışına gönderiliyorsa gümrük izinlerinin olması gerekmektedir. Aynı zamanda parsiyel taşımacılık yöntemine göre de taşınacak olan eşyaların türü değişebilmektedir. Konteyner ya da büyük araçlarla yapılan parsiyel taşımacılıkta hemen her eşya taşınabilirken, havayolu parsiyel taşımacılığında taşınabilecek eşyalar kısıtlı olabilir. Ancak çoğu zaman parsiyel nakliyede küçük boyutlu eşyalar tercih edilmektedir.
Parsiyel Taşımacılık Türleri Nelerdir?
Parsiyel nakliye avantajlara sahip olmakla beraber çoklu yük taşımacılığı için en sık tercih edilen yöntemdir. Bu sayede yüksek taşıma maliyetlerinin önüne geçmek mümkün olduğu gibi, parçalı taşındığından depolama maliyetleri de azaltılmış olur. Aynı zamanda küçük parça yükler tercih edildiği için, yükleme ve boşaltmada da kolaylık sağlanır. Diğer yandan parsiyel taşımacılıkta birçok farklı türde nakliye yapmak mümkündür. Buna göre parsiyel taşımacılık türleri şu şekildedir:
Karayolu Parsiyel Taşımacılık: Farklı göndericilerin ürün ya da mallarını karayolu üzerinden aynı araç ile taşıma yöntemi karayolu parsiyel taşımacılık olarak adlandırılmaktadır.
Denizyolu Parsiyel Taşımacılık: Denizyolu parsiyel taşımacılıkta farklı kişi ya da kurumlara ait olan ürünler aynı konteynerle taşınmaktadır. Denizyolu parsiyel taşımacılığında en önemli nokta, varılacak olan ülkede liman olmasıdır. Diğer yandan kimi zaman denizyolu parsiyel taşımacılığı yapılan ürünler, bir noktadan sonra karayolu kullanılarak da taşınabilmektedir.
Demiryolu Parsiyel Taşımacılık: Demiryolu, parsiyel taşımacılık sık kullanılmayan bir yöntem olsa da, tercih edilmesi durumunda vagonun bir kısmı kiralanarak göndericisi farklı olsa da aynı yere gidecek olan mal ya da ürünler taşınmaktadır.
Havayolu Parsiyel Taşımacılık: Bir kargo uçağını tamamen dolduracak yükü olmayan göndericiler tarafından kullanılan havayolu parsiyel taşımacılıkta, paketler havayolu ile ulaştırılmaktadır.
Sonuç olarak parsiyel taşımacılık için gereken gereksinimler bellidir ve taşıma türü tamamen ürün ya da malların hangi ülkeye gönderileceğine bağlıdır. Aynı şekilde maliyet hesaplaması söz konusu olduğunda da tercih edilen yönteme göre sonuç değişecektir.