Uydu Kent Nedir? TOKİ Uydu Kent Projeleri
TOKİ’nin yapmış olduğu ve yapacağını duyurduğu projeler ev sahibi olmak isteyen vatandaşları memnun ediyor ve uygun fiyatlara konut satın almalarını sağlıyor. Farklı projeler yürüten TOKİ’nin dikkat çeken yeni çalışmalarından biri de uydu kent projeleri olarak dikkat çekiyor. Çoğu vatandaşa yabancı gelen uydu kent tanımının ne olduğu merak ediliyor. TOKİ’nin diğer projelerindeki gibi ev sahibi olmanızı sağlayan uydu kentler bazı özellikleri nedeniyle diğer projelerden ayrılıyor. Yazımızda uydu kent nedir, hangi bölgelerde projeleri bulunuyor ve başvurulara dair detayları inceleyeceğiz.
Uydu Kent Nedir?
Ana kente bağlı olarak kurulan uydu kentler, şehir merkezindeki yükü azaltmak için tasarlanmaktadır. Bu tip yerleşim yerleri kendi kendine yetebilme potansiyeline sahip olduğundan sıklıkla tercih edilmektedir. Diğer yandan şehir merkezinden uzakta konumlanan bu yerleşim yerleri site benzeri yapılara sahiptir. Genellikle gecekondu bölgelerinin uydu kent olduğuna dair yanlış çıkarımlar yapılsa da iki yerleşim yerinin birbiri ile alakası yoktur. Uydu kentlerin gecekondulardan en büyük farkı ise rastgele değil, alt ve üst yapıların tamamı dahil edilerek tasarlanmış olmalarıdır. Uydu kentte yaşayan vatandaşların çoğunluğu çalışmak için ana kente gider.
Çok eski bir uygulama olmayan uydu kent tanımının ilk örneği, İstanbul’daki Bahçeşehir TOKİ konutlarıdır. Aynı zamanda TOKİ tarafından yapımı tamamlanmış olan İstanbul Kayaşehir ve Ankara Batıkent projeleri de uydu kente örnek olarak gösterilebilir.
TOKİ Konut Programı
TOKİ Türkiye genelinde birçok farklı konut programıyla vatandaşların uygun fiyatlarla ev sahibi olmasını sağlıyor. Bu programlar arasında uydu kent projelerinin yanı sıra şunlar yer alıyor;
Sosyal Konutlar: Alt ve orta gelir grubuna hitap eden sosyal konutlar ile TOKİ, binlerce ailenin ev sahibi olmasını sağlamıştır. Ülke genelinde konut ihtiyacının en fazla olduğu alanları tespit ederek buralarda çalışmalar yapan TOKİ, genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sosyal konutlar inşa etse de, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde de bu tip projelerin örnekleri yer almaktadır.
Afet Konutları: Deprem riski açısından önde gelen ülkelerden biri olduğumuzdan TOKİ, doğal afetlerde zarar gören bölgelerdeki konut ve altyapı projeleri konusunda çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Türkiye’de gerçekleşen yüksek şiddetli depremlerden sonra binası zarar gören ve evleri yıkılan vatandaşlar için yeni yerleşim alanları oluşturulmuştur.
Göçmen Konutları: Siyasi nedenlerle ülkemize sığınmak zorunda kalan göçmenler için hayata geçirilmiş olan göçmen konutları ile ailelerin acil konut ihtiyaçları karşılanmaktadır.
Uydu Kent: 2023 yılında şehirleşme, afetler ve nüfus artışı nedeniyle komut ihtiyacının 7,5 milyona çıkacağını öngören TOKİ, büyük şehirlerle bağlantılı olan uydu kentler sayesinde şehir merkezindeki yoğunluğun azalmasına katkıda bulunuyor.
Uydu Kent Projeleri ve Başvurular
TOKİ tarafından hayata geçirilmiş ya da çalışmaları tamamlanmış uydu kent projelerinden bazıları şu şekildedir;
Uydu kent projelerine başvuru yapmak isteyenler şartları öğrenmek istese de, her bölgede ve yerleşim alanında başvuru şartları değişmektedir. Ancak genel olarak kira öder gibi belirli vadelerde ev sahibi olabilirsiniz. Uydu kentlerde ev sahibi olmak isteyenlerin projeden projeye değişmek üzere en az 10.000 TL peşinat ödemesi gereklidir. Aynı zamanda kura sistemiyle dağıtılan uydu kent evlerinin yanı sıra, kurasız da ev sahibi olma imkanı sağlanmaktadır.