Araç Satışı Sonrası Trafik Sigortası

Zorunlu trafik sigortası, her araç sahibi için zorunlu olan güvenli bir işlemdir. Hem araç sahibi, hem de sevdikleri için önem arz eden trafik sigortası; araç satın alındığında yaptırılması gereken ilk işlemlerden biridir. Trafik sigortasıyla beraber maddi ve bedenen birçok zarar güvence altına alınabilir. Araç sahiplerinin trafik sigortasını her yıl yenilemesi zorunludur ve sigortası olmayan araçların da trafiğe çıkması yasaktır. Çoğu araç sahibi, araç satışı sonrasında trafik sigortasının iptal edilip edilmeyeceğini merak ediyor. Aracınızı sattıktan sonra zorunlu trafik sigortası bedeli, belli hesaplamalar sonucunda iade ediliyor.

Araç Satışından Sonra Trafik Sigortası İadesi Nasıl Yapılır?

Aracınızı sattıktan sonra yeni bir araç satın almayı düşünmüyorsanız, trafik sigortası iadesi talep edebilirsiniz. Yeni bir araç alınması durumunda mevcut sigortada bazı hesaplamalar yapılarak yeniden aktif edilebilir. İade olmasını istemeniz durumunda ise, öncelikle araç satış belgesi ve trafik sigortası poliçesi sigorta şirketine teslim edilmelidir. Sonrasında noter satış sözleşmesi ile poliçenin iptalini talep edebilirsiniz.

Bazı sigorta şirketleri, poliçe iptali için gerekli belgelerin mail aracılığı ile gönderilmesi sonrasında da işlemleri gerçekleştirebilir. Detaylı bilgi almak için trafik sigortasını yaptırmış olduğunuz sigorta şirketi ile temasa geçebilirsiniz. Tüm belgeler teslim edildikten sonra sigorta şirketi, poliçenin kalan kısmını baz alarak prim hesaplamalarını gerçekleştirir ve komisyon bedelini de çıkan bedel üzerinden düşerek kalan kısmı iade eder. Ücret iadesi trafik sigortası satın alınırken ne şekilde yapılmışsa ona göre iade edilir. Eğer nakit ödeme yaptıysanız ya da kartınızla tek çekim yaptırdıysanız, iade tek seferde ödenir. Kredi kartı taksiti ile alınmış trafik sigortası poliçe değeri, yine kartınıza taksit şeklinde ödenir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Trafik Sigortası İade Tutarı Nasıl Hesaplanır?

Satılmış olan aracın sigorta iadesi hesaplaması söz konusu olduğunda kişinin poliçeyi kullanmadığı günler için hesaplanan prim tutarının ödenmesi gerekmektedir. Prim iadesi işlemleri sigorta şirketine bağlı olarak değişse de genel olarak hesaplama şu şekilde yapılır;

  • Yıllık trafik sigortası poliçe tutarı 365’e bölünür.
  • Trafik sigortasının günlük fiyatı bulunur.

Günlük fiyat üzerinden poliçenin kalan süresinin bedeli hesaplanır ve sigorta şirketinin alacağı komisyon tutarı bu bedelden düşülerek sigortalıya ödenecek fiyat belirlenir.
Trafik sigortasında ödenecek prim tutarları aracın markasına, modeline ve yaşına bağlı olarak değiştiğinden iade söz konusu olduğunda da geri ödenecek olan tutar buna bağlı olarak değişmektedir. Kapsamlı ve doğru bir hesaplama için trafik sigortasını yaptırmış olduğunuz acentaya danışabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin