Çevre Kirliliği Sigortası Nedir?

Çevresel etkilere dair artan farkındalıkla beraber, çoğu işletme faaliyetlerini çevreye zarar vermeden yürütmek için farklı yöntemler deniyor. Günümüzde küresel ısınmadan bazı hayvan türlerinin tükenmesine kadar birçok sorun çevrenin kirliliğine dayanıyor. Bu nedenle değişen mevzuatla beraber, ihtiyaç duyan işletmeler de Çevre Kirliliği Sigortasını tercih ediyor. Yazımızda bu sigortanın genel şartlarına ve çeşitlerine odaklanacağız.

Çevre Kirliliği Sigortası Ne Demektir?

Ticari faaliyetler esnasında karada ya da topraktaki herhangi bir yapının, atmosfer veya yeraltı suları da dahil olmak üzere herhangi bir akıntı ya da su birikintisinde doğal olarak meydana gelmeyecek şekilde çevre kirliliğine neden olması durumlarına karşı koruma sağlayan sigorta türü, Çevre Kirliliği Sigortası olarak adlandırılmaktadır.

Çevre Kirliliği Sigortası söz konusu olduğunda sigorta kapsamında çevre kirliliği olarak tanımlanan durumlar arasında buhar, is, duman, asit, fosil yakıtlar ve zehirli kimyasallar ile atık maddeler de dahil olmak üzere tahriş edici ya da kirletici gaz, katı, sıvı veya termal maddelerin serbest kalması yer alıyor. 

Çevre Kirliliği Sigortası Çeşitleri Nelerdir?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Çevre Kirliliği Sigortasında 2 farklı tür bulunmaktadır. Bunlardan biri PLL (Kirlenme Hukuki Sorumluluk) Sigortası, diğeri ise CPL (Yükleniciler Kirlenme Hukuki Sorumluluk) Sigortasıdır. 

PLL (Kirlenme Hukuki Sorumluluk) ürünü olarak da tanınan Çevre Kirliliği Sigortası ile sigortalı arazi ya da belirlenmiş adreste ortaya çıkan mevcut alan altındaki, üzerindeki ya da bu araziden yayılan kirlilikler kapsam altındadır. Teminatlar arasında şunlar yer almaktadır:

  • Sigortalı arazideki temizleme masrafları
  • Üçüncü şahıslarda meydana gelen bedeni hasar ya da maddi zararlar
  • Üçüncü şahısların temizleme giderleri
  • Sigortalının (1. Şahısın) işinin durması
  • Taşımada ortaya çıkan zararlar
  • Daha önce belirlenmiş olan koşullar nedeniyle ortaya çıkan kirlenmeler
  • Ani ve kazaen kirlenme
  • Atık depolama alanlarından kaynaklanan kirlenmeler

CPL (Yükleniciler Kirlenme Hukuki Sorumluluk) Çevre Kirliliği Sigortası teminat altına alınmış olan faaliyetler nedeniyle ortaya çıkan kirlilikler ile alakalıdır. Bu sigorta türünde PLL ürünündeki gibi temizleme giderleri, ani ve kazaen kirlilik, üçüncü şahısların maddi ve bedenen zararları ve taşınma faaliyetleri nedeniyle meydana gelen zararlar teminat altındadır. Haricen ise, proje için özel ya da yıllık tüm projeleri kapsayan genel teminat, tamamlanmış işler ile kurşun, silikoz ve asbest ile alakalı tazminatlar yer almaktadır.

Çevre Kirliliği Sigortası Poliçesini Kimler Almalıdır?

Çevre Kirliliği Sigortasını fabrikalar, enerji şirketleri ve atık yönetimi yapan endüstriyel tesisler, tehlikeli atık yakan, atık geri dönüşümü yapan ve düzenli depolama yapan kanuni yükümlülük altındaki izne tabi şirketler, yok müteahhitleri, lojistik şirketleri ve montaj gibi proje bazlı işler yapan üçüncü şahısların arazisinde iş yapanlar, finansal kurumların isteği ile zorunlu kılınan firmalar ve büyük proje işleri yapanlar almalıdır.

Bunları da beğenebilirsin