Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Trafikte dikkatli araç kullanmak olası kazaların önüne geçmenize yardımcı olsa da, yine de istenmeyen kazalara karışma ihtimali hep vardır. Bu gibi bir durumda hem kendi aracınızda, hem de diğer araçta oluşabilecek hasarların giderilmesi için trafik sigortası ile kasko yaptırılması önem kazanıyor. Trafik sigortası zorunlu bir sigorta türüdür ve her araç sahibinin yaptırması gerekmektedir. Kasko zorunlu olmasa da, sürücülerin büyük çoğunluğu bu sigortadan faydalanmaktadır. Özellikle kasko yaptıracak olan kişiler, hasarsızlık indirimi ile alakalı bilgi sahibi olmak istemektedir.

Hasarsızlık İndirimi Ne Demektir?

Hasarsızlık indirimi söz konusu olduğunda, genellikle sadece kasko ile alakalı olduğu düşünülse de, aslında trafik sigortası poliçe hesaplamasında da olumlu etki etmektedir. Sürücülerin kaza ve karşı tarafa verdikleri hasar geçmişlerinin incelenerek belirlendiği hasarsızlık indirimi, sigorta poliçelerinde %60’a varan indirim avantajı uygulanmasını sağlamaktadır. 

Hasarsızlık İndirimi Nasıl Uygulanır?

Hasarsızlık indiriminin uygulanması için sürücülerin bazı koşulları yerine getirmesi gerekmektedir. Kaskosunu düzenli olarak yaptıran ve kasko süresi boyunca herhangi bir kazaya karışmamış olan sürücüler bu indirimden yararlabilirler. Hasarsızlık indiriminden faydalanmak için öncelikle poliçe süresi boyunca hasar talebinde bulunmamak gerekmektedir. Hasarsızlık indirimi poliçenin ne kadar süredir yapıldığına ve sürücünün bu süre boyunca herhangi bir kazaya karışmamasına bağlıdır. Hasarsızlık indirimi %30 ile %70 arasında olabilmektedir. 

Hasarsızlık İndirimini Bozmayan Durumlar Nelerdir?

Hasarsızlık indiriminden faydalanmak isteyen ya da uzun süredir hasarsızlık indirimini koruduğu için bu durumun devam etmesini isteyen kişiler, hangi durumlarda hasarsızlık indiriminin bozulmadığını öğrenmek istiyor. Bu durumda aşağıda yer alan hasarlar söz konusu olduğunda hasarsızlık indiriminin bozulmayacağını belirtmek önemlidir:

Bu yazı ilginizi çekebilir
  • Cam kırılması ve radyo teyp hasarları ile,
  • Mini onarım hizmeti dahilinde oluşan hasarlar ile,
  • Kaskolu olan aracın karışmış olduğu kazada sürücünün hiçbir suçunun olmaması durumunda hasarsızlık indirimi bozulmaz.

Hasarsızlık İndirim Oranları Nelerdir? 

Hasarsızlık indirimi söz konusu olduğunda uygulanan oranlar sigorta şirketine göre değişmekle beraber genel olarak poliçeye yansıtılan indirim oranları şu şekildedir;

  • İlk 12 ay sigorta süresi sonunda yapılan kasko yenilemesinde %30,
  • İkinci 12 ay sigorta süresi sonunda yapılan kasko yenilemesinde %40,
  • Üçüncü 12 ay sigorta süresi sonunda yapılan kasko yenilemesinde %50,
  • Dördüncü 12 ay sigorta süresi sonunda yapılan kasko yenilemesinde %60 hasarsızlık indirim oranı uygulanmaktadır. 

Yukarıda da belirttiğimiz üzere kasko hasarsızlık indirimi oranları 4 evrede uygulanmakta ve hasarsız olarak geçirilen her poliçe süresi sonunda bir sonraki sene yaptırılacak poliçe için indirim sağlanmaktadır. Diğer yandan kasko yenileme süresinin geçirilmesi, hasarsızlık indiriminin kaybedilmesine neden olabilir. Bu nedenle yenileme süresini geçirmemeye dikkat etmeniz önemlidir.

Araç Değişimlerinde Hasarsızlık İndirimi Ne Olur?

Kasko ve trafik sigortası araç için yapılıyor olsa da, poliçeler araç sahibinin üzerine yapılmaktadır. Bu durumda kişi aracını satıp yeni bir araç alsa bile, hasarsızlık indirimi devam etmektedir. Aynı şekilde poliçe süresi sonunda yeni sigorta farklı bir şirket tarafından yapılıyor olsa bile, hasarsızlık indirimi devam eder ve kaybolmaz. Bu noktada sigortayı yaptıran kişinin değişmemesi önemlidir. Ancak bazı durumlarda aynı aracın aile üyelerinden birinin üzerine yapıldığı durumlarda da, hasarsızlık indirimi devam etmektedir.

Bunları da beğenebilirsin