Konut Sigortasında Cam Kırılma Kapsamı
Kendimiz, ailemiz ve araçlarımız gibi, evimizi de sigortalama imkanımız bulunmaktadır. Konut projesi yaptırarak yaşam alanımızı güvence altına alabilir, oluşabilecek risklere karşı önlem alabiliriz. Bu yazının konusu olan konut sigortalarında cam kırılma kapsamından bahsetmeden önce, konut sigortası poliçelerinin genel işleyişini anlatmak faydalı olacaktır.
Konut Sigortası Nedir?
Konut sigortalarının temel amacı, yaşam alanını güvence altına almaktır. Verilen teminat yaşam alanı içerisindeki eşyaları da kapsamaktadır. Deprem, sel, su baskını, dolu, fırtına gibi bir çok tabii olayın yanı sıra, yangın, dahiliye su, hırsızlık, taşıt çarpması gibi durumlar da konut sigortalarının kapsamı içindedir.
Konut sigortaları aynı zamanda mülk içerisindeki eşyaları da kapsam dahilinde tutmaktadır; elektronik cihazlar, mobilyalar, kombi, klima, masa ve sehpalar ile konutun dış cephe camları, konut içerisindeki camlı eşyalar, aynalar da yine poliçe kapsamındadır.
Bu yazının konusu olan cam kırılma kapsamı ise, konut projelerinde şu şekilde geçmektedir:
Cam Kırılma Kapsamı
Konut sigortası, cam ve aynaların kırılma ve hasar görmesini de poliçe kapsamında güvence altına almaktadır. Bu güvence sigorta şirketine ve poliçeye bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği gibi; eğer konut sigortası cam kırılmalarını kapsam dahilinde tutmuyorsa, ek teminat talep edilebilir.
Camlar, vitray ve balkon camları, pencereler, kapı camları, vitrinler, dolap ve raf camları, aynalar cam kırılma teminatı içerisinde incelenebilmektedir. Bununla birlikte kimi poliçelerde cam üzerindeki süsleme ve yazılar da teminat altına alınmaktadır.
Genel Şartları
Konut sigortalarında cam kırılma teminatının genel şartları şu şekildedir:
Eğer sigortalı kişi eşyanın yerini değiştirdiyse ya da başkaları tarafından değiştirildiyse bu durumu poliçede belirlenen süre içerisinde sigortacıya bildirilmelidir.
Eğer cam üzerinde hasar gerçekleştiyse, poliçede belirlenen süre içerisinde sigortacıya haber verilmelidir.
Eğer sigortalı konut sahibi, konutunu sattıysa ve sigorta devam ediyorsa, sigorta ve teminatları yeni konut sahibine aktarılır.
Sigortalının ölümü halinde sigorta kapsamındaki hakları ve borçları varislerine aktarılır.
Teminat Dışı Durumlar
Konut sigortalarında teminat altına alınan cam ve aynalarda hasar olması halinde teminat kapsamı dışında incelenen durumlar vardır.
Bunlar;
Cam ve aynaların yerlerinin değişmesi, takılması, yerlerinden sökülmesi ve tamir edilmesi esnasında bir hasar oluştuysa,
zararlar sigorta şirketi tarafından temin edilmemektedir.
Konut Sigortası Yaptırmak Neden Önemlidir?
Ev ve ev eşyalarımız birçok felakete karşı risk altındadır. Doğal afet, yangın, hırsızlık vb. durumlar istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Kimi zaman bizden, kimi zaman doğadan, çevreden ve komşulardan kaynaklı olan yangın ve yıkımlara karşı en güvenli yol ise, konutlarımızı sigorta ile güvence altında tutmaktır.
Ayrıca evinizle birlikte ev eşyalarınızı da, konut poliçeleri ile güvence altında tutabilirsiniz. Evinizde bulunan değerli eşyalar, sanat eserleri, aynalar, camlar yangın, doğal afet ya da gasp ve hırsızlık sonucu zarar görür ya da çalınırsa, konut sigortası ile uğradığınız zararın karşılığını alabilirsiniz.