Sigorta Tahkim Komisyonu’na Kimler Başvurabilir?

Sigorta Tahkim Komisyonu 14.06.2007 tarihinde 26552 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sigortacılık Kanunu’nun 30. maddesi ile kurulmuştur. Sigorta Tahkim Komisyonu’nun kurulma amacı ise sigortalı kişi ve sigortadan menfaat sağlayan ya da sigorta ettirerek riski üstlenen taraflar arasında uyuşmazlıkların giderilmesidir. Komisyonun en büyük avantajı taraflar arasında oluşan anlaşmazlıkların mahkemeye gitmeden çözümlenmesini sağlamasıdır. Aynı zamanda yargı makamlarının iş yükü de bu sayede azalmış olur. Çoğu kişi Sigorta Tahkim Komisyonu’na kimlerin başvuru yapabileceğini ve başvuruların ne şekilde olduğunu merak ediyor. 

Sigorta Tahkim Komisyonu’na Kimler Başvurabiliyor?

Sigortalı kişinin yanı sıra sigorta sözleşmesinden fayda sağlayan kişiler de çalıştıkları sigorta şirketleriyle anlaşmazlık yaşadıkları zaman komisyona başvuru yapabilir. Anlaşmazlığı çözüme ulaştırmak için yapılan bu başvuruda sigorta şirketinin anlaşmazlığın ortaya çıktığı tarihten önce Sigorta Tahkim Komisyonu’na üye olması gereklidir. Diğer yandan zorunlu sigortalarda bu şart aranmaz. Aynı zamanda başvurunun olumlu yanıtlanması için ortaya çıkan sorunun daha öncesinde mahkemeye ya da tüketici hakem heyetine gitmemiş olması da gereklidir. Bir diğer şart ise sigorta şirketine yapılacak itirazın yazılı bir şekilde belirtilmesi gerektiğidir. Yazılı olarak yapılan itiraz sigorta şirketi tarafından reddedilirse ya da cevap verilmezse Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunabilirsiniz.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Yukarıda yer alan tüm şartların karşılanması durumunda herhangi bir anlaşmazlık için Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapabilir ve sorunun çözüme daha kısa sürede kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Sigorta Tahkim Komisyonu sigorta şirketi ve sigortalı kişi arasındaki sorunları inceleyerek kimin haklı olduğuna karar verir. Bu sayede durumun mahkemeye taşınması da engellenmiş olur. 

Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvuru Yapılırken Gerekli Olan Belgeler

Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapmak için öncelikle başvuru formunun doldurulması ve imzalanması gereklidir. Aynı zamanda sigorta şirketinin itirazı reddettiğine dair olan belge de hazır olmalıdır. Son olarak ise başvuru ücreti anlaşmalı bankalardan birine yatırılarak dekont açıklama bölümüne başvuran kişinin adı ve soyadı yazılmalıdır. 

Tüm belgeleri eksiksiz olarak ilettikten sonra başvurunuz detaylı olarak  incelenir ve Sigorta Tahkim Komisyonu hakemlerine iletilir. Bu işlem sonrasında en geç 4 ay içinde karar verilir ve taraflara bildirilir. 

Bunları da beğenebilirsin